Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2008 00:08 - Нещо полезно...
Автор: slavei Категория: Други   
Прочетен: 2690 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2008 10:01




Сега е периодът на простудните заболявания.
Ето нещо, което открих в нета и което може да ни бъде от полза, за по-бързото ни възстановяване!

            Най-честите грешки на болния от настинка или грип


Вирусите не са чувствителни към антибиотиците - от този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до усложнения като например някакво заболяване на дихателните органи 19.02.2008

Въпреки, че настинките и грипът са заболявания, които ни нападат всяка година, много често при тяхната първа проява ние допускаме едни и същи грешки. Какво категорично не трябва да правим, ако се разболеем:

Не излизайте навън!
Много често човек, дори след като открие първите признаци на настинката и грипа (повишена температура, главоболие, мускулни болки хрема, болки в гърлото, кашлица), приема "дежурните" за този случай лекарства и хуква по неотложните си задачи, за да довърши своята работа преди окончателно да се разболее.

По-добре не излизайте от къщи!
Първите часове на заболяването не са предсказуеми. Излизайки навън с температура 37 градуса, след два часа може да усетите, че тя вече се е повишила рязко. Освен това вирусите на настинката и грипа се разпространяват по въздушно-капков път, т.е. ако един болен кихне в трамвая или автобуса, той може да зарази всички околни.

Не превръщайте дома си в лазарет!
Ако имате възможност, нека болният бъде в отделна стая, отделете му самостоятелни съдове и прибори за хранене, а четката за зъби поставете в самостоятелна чаша. Преди да отидете при него поставете маска. Често проветрявайте помещението, мийте си ръцете, изплаквайте гърлото си с разтвор за дезинфекция и приемайте противовирусни препарати. Това ще ви предпази да не се разболеете самите вие.

Не са лекувайте сами!
Вие не можете да предположите как ще протече болестта и какви могат да бъдат усложненията от един грип (от банален синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит). Само лекарят може навреме да открие усложнението и да го излекува.

Не бързайте с антибиотиците!
Вирусите не са чувствителни към антибиотиците. От този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до усложнения като например някакво заболяване на дихателните органи. Въпреки несъмнената полза от антибиотиците те убиват полезните микроби, които защитават организма и така може да се стигне до дисбактериоза.

Не сваляйте температурата!
Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. По- радикално настроените лекари не съветват температурата да се сваля, ако тя не е по-висока от 38 градуса (дори при малките деца) и ако те нямат "трескава готовност".

При повишена температура организмът се обезводнява, затова е полезно да се приемат много течности (минимум 100 мл дневно на кг тегло). По този начин ще помогнете на организма да се възстанови, а и ще изкарате от него вредните токсини.

Не приемайте горещи вани!
При повишена температура са противопоказни всички топли процедури (вани, грейки). Тези средства са подходящи, за да ликвидирате последствията от вече прекараното заболяване.

Не бързайте да се връщате на работа!
Обикновено човекът, който е боледувал, дълго време запазва астеничния синдром, т.е. упадъка на силите. Продуктивната работа няма да ви се отдаде, но пък може да пострадате от "втората вълна" на болестта. Вирусите извеждат от строя клетките микрофаги, а това става причина за други инфекции.
                                                                                                                                                                     Източник: netinfo.bg


Пазете се, мили приятели!
Молете се и се пазете! :)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Както винаги при теб има какво да се научи Славей!
23.02.2008 00:23
Искам да кажа една рецепта ,която ми помогна поне досега да не се разболея въпреки контактите си с много хора
Чух я от телевизионно предаване и определено ми се струва добра-
Всяка сутрин за закусна в чаша обикновено кисело мляко се разбъркмат 1 лъжичка канелра , лъжица качествен пчелен мед и лъжица пектин/заменям го и мюсли/.
Опитайте !Дано Ви помогне и на Вас!
цитирай
2. slavei - Чудесно е това, което сподели, Илиянче!
23.02.2008 00:32
Всяка рецепта, която е изпитана за мен е ценна, защото аз не съм привърженик на антибиотиците и прибягвам до тях в краен случай...
Така, че надявам се да бъде от полза и на други хора, споделеното от теб!
Благодаря ти!
Светла и спокойна нощ!:))**
цитирай
3. anabel4o - Два пъти за два месеца ме навести ...
23.02.2008 00:59
Два пъти за два месеца ме навести глипът и двата пъти си правеше, каквото му скимне - прилагах и тези, и други методи, но умело се измъква. Хубаво е да се знаят тези неща, поздрави!
цитирай
4. doka - Хей......Пепиии..... :)))*
23.02.2008 01:01
...Благодаря ти,за полезната информация...
която ни поднасяш....! :)))
Благословена нощ,мила...! :))))) **
цитирай
5. slavei - Анабелчо!
23.02.2008 01:05
Наистина, съжалявам, че е трябвало да преминеш през това изпитание и то два пъти...
Надявам се, че вече си добре и напълно възстановен след боледуването!
Но все пак, пази се...:)
Спокойна нощ!:)
цитирай
6. slavei - Благословена нощ...кара миа...:))**
23.02.2008 01:09
И нали знаеш, знанието е сила!
Колкото повече знаем, толкова по-добре...със сигурност ще ни бъде от полза това знание....
Лека да е, Дани...:))***

цитирай
7. bizcocho - :)
23.02.2008 01:40
sled kato vsi4ko kazano dotuk predvaritelno za4ertah:),ve4e sam v ka6ti s bolni4ni i belodrobno vazpalenie...ama 4e grip...
Ve4er bez temperaturi i bolesti e pozdrav za avtora ot men:)!
цитирай
8. yuliya2006 - Слав, лекуваш душата а сега и тял...
23.02.2008 08:20
Слав, лекуваш душата а сега и тялото. Колко имаш още в теб раздаващ се човек, колко?
Благодаря че те срешнах тук теб и си ми една от любимите приятели и те обичам.
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
9. slavei - bizcocho...съжалявам, миличка...:(
23.02.2008 11:30
Истина е, че понякога, да не кажа, доста често подценяваме ситуациите, свързани с нашето здраве...и резултатите понякога са неприятни...
Моля се по-бързо да оздравееш и Бог да възстанови организма ти напълно, съвсем скоро!
А, ти почивай и се грижи за себе си!:))*
цитирай
10. slavei - Джули, скъпа и аз те обичам...
23.02.2008 11:38
Обичта поражда обич!
Това е висш духовен принцин, нали?
И ти го познаваш много добре... :)))
Всъщност, Джули, има ли някой, който да се е докоснал до твоята богата душевност и да не те обича...?
Това е риторичен въпрос и аз веднага ти отговарям:
Не вярвам да има такъв човек...:)))
Прегръдки за теб! :)))
цитирай
11. ivesa - Приемам написаното като грижа за здравето на...
23.02.2008 19:32
всички,които имат нужда да вземат необходимите мерки.Намирам го наистина за полезно.
Благодаря ти за хубавите съвети и милото обръщение!
Приятна съботна вечер!
цитирай
12. slavei - Ваня!
23.02.2008 19:45
Дори само на един, единствен човек да послужи написаното, ще бъда много щастлива!
Така ми се ще всички хора да познаят Истината и да бъдат щастливи...
Но, уви!...Съзнавам, че това е невъзможно...:(
Приятна вечер и на теб! ;)
цитирай
13. анонимен - КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ГРИПА?
24.02.2008 19:19
КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ГРИПА?

д-р К. Милев

В последните десетилетия грипът се превърна във фактор, застрашаващ здравето и дори живота на огромна част от човешката популация. Стресовите моменти в гъстонаселените места, вредните навици и нездравословният начин на живот се сочат като основни причини хората да боледуват все по-тежко и по-често от грип, развивйки усложнения.

Много от средствата за предпазване и лечение на грипа като че ли престанаха да имат ефект. Не е тайна, че антибиотиците не въздействат върху грипния вирус, но малцина си дават сметка, че и бактериите, които предизвикват усложнения вече масово са устойчиви към повечето антибиотици, които днес се изписват. Това е резултат от хаотичната употреба на тези лекарства в продължение на много десетилетия. Правилният подход е те да се включват не от самото начало, а само ако има данни за вторично добавена инфекция и то задължително след микробиологичен тест за чувствителност. В противен случай антибиотикът се явява обикновен токсичен агент, който пречи на адекватния имунен отговор и ефектът от него е отрицателен.

Противогрипната ваксина, рекламирана активно в последните години е показана само за отделни контингенти от населението, най-често тежко болни, при които има висок риск грипното заболяване да завърши фатално. За останалите тя създава реален риск от странични ефекти, без да предпазва от простудни заболявания, предизвикани от други причинители.

Витамините са вещества, първоначално изолирани от природата и съответно най-добрият начин да ги набавяме е да консумираме в достатъчни количества сурови растителни продукти като плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове от тях, семки, ядки и покълнали семена. С тях няма риск организмът да се претовари, както това може да стане, ако прекалим с изкуствените поливитаминни на таблетки. Нека не се забравя, че полезните за организма вещества са много, а само малка част от тях са проучени и се произвеждат. Затова само живата природна храна може да ни даде всичко необходимо, за да се справим с грипа и простудите.

Високата температура по време на грип е нещо нормално и целта е да ни даде преднина в борбата с инфекцията. В този смисъл не бива да бързаме да я понижаваме от първия момент. Можем спокойно да я оставим известно време, проследявайки я до 37,5 – 38,0 градуса при деца и дори до 38,5 при възрастни. Това би ускорило темповете на оздравяване. Ако продължи да се покачва, добре е вместо лекарства да предприемем физикални средства за отнемане топлината от тялото (студени компреси с оцет и вода на челото и крайниците или обвивания с мокър чаршаф).

Когато сме болни обикновено апетитът изчезва. Ние обаче не се „подчиняваме” на този инстинкт и поемаме големи количества трудно смилаема, нездравословна, често животинска храна. Така храносмилането допълнително натоварва организма и забавя неговото оздравяване. Много по-лесно бихме се справили с грипа, ако няколко дни останем само на плодове и билков чай с мед.

Сауната не случайно е измислена на север. Както студът засилва възприемчивостта към грип, така сухият горещ въздух води до устойчивост и закаляване. Преди обаче да се втурнем към сауната, трябва да се консултираме с лекаря си, защото има състояния и заболявания, за които тя е противопоказана.

Организмът има способността сам да се справя с грипа, стига да не му се пречи прекалено активно. Вредните навици, хроничният стрес, нездравословните храни, обездвижването намаляват защитните сили и увеличават риска от тежко протичане и усложнения. От друга страна природосъобразното хранене, периодичните разтоварвания на плодове и чай и бързите мерки при поява на първите оплаквания могат да победят това не безобидно заболяване.

Ако усетим типичните симптоми, трябва незабавно да вземем мерки. Не бива да се излагаме на студ. Хубаво е тялото да се разтрие със спирт или ракия, след което се завиваме в дебело одеяло, за да се изпотим, а краката се потапят в гореща вода с морска сол. През това време пием т. нар. „Антигрип” лекарство:

В чаена чаша се изцежда сокът от няколко лимона; към него се добавят 2-3 супени лъжици мед; сместа се разбърква и се загрява леко на водна баня, без да завира; като изстине се изпива бавно на глътки; приготвя се веднъж дневно до пълно отшумяване на оплакванията.
http://www.emilova.org/bg/articles/artgrip2.html
цитирай
14. slavei - Анонимен, благодаря ти, че се включи!
24.02.2008 19:28
Изключително ценна и навременна информация!
Сигурна съм, че ще послужи на много хора!
Приятна вечер!
цитирай
15. анонимен - Здравейте.
24.02.2008 20:52
Анонимен съм понеже не съм се регистрирал.
Иначе съм Георги от Нова Загора. Почитател на д-р Емилова и природосъобразеното лечение и начин на живот. Важно е да се премахне причината за болеста, а не да се потискат симптомите.
Умишлено пуснах линка, защото там има и други цени съвети. Кой го интересува - да ги прочете.

А тук попаднах случайно , от тук научих за този блог: http://vbox7.com/play:e68afd2e
Показа ми го човек от чужбина.

Аз също благодаря за поместените нежни стихове тук.

Местообитаването ми обикновенно е тук:
www.voininatangra.org - сайт за българщината ,
а моя блог е:
http://www.georgi-nz.blogspot.com/

Дано да съм бил полезен.
Георги.
цитирай
16. slavei - Здравейте, Георги!
24.02.2008 23:59
Аз също съм привърженик на здравословният начин на хранене, макар, че не всичко спазвам и ми допадат съветите и препоръките на д-р Емилова.
Благодаря ви за добрите думи, който адресирахте към мен! Поласкана съм!:)
Винаги сте добре дошъл в моя блог! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2357845
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28518
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031