Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 18:41 - ПРОМЕНЯТ СЕ ПРАВИЛАТА ЗА ПРОВЕРКИ НА ПЪТЯ
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Променят се правилата за проверки на пътя Вижте пълният списък с предприетите от МВР мерки 25 ноември 2014, 18:33 a+ a- a  
image Вътрешният министър Веселин Вучков обяви предприетите от МВР мерки за борба с корупцията на пътя

Вече само служители на „Пътна полиция” ще могат да спират шофьорите. Служителите от „Охранителна полиция” няма да осъществяват контрол на пътното движение.

Това са част от мерките, които МВР е предприела за борба с корупцията на пътя. Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че основната цел е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите. Ако такъв контакт се наложи, ще се прави видео- и аудиозапис.

Според Вучков пускането на мобилните камери ще реши на 80% проблема с корупцията по пътищата. По думите му една от приоритетните задачи на ръководството на МВР е в най-кратък срок да бъде внесен в Народното събрание проект за промени в Закона за движението по пътищата за възстановяване използването на мобилните камери за контрол на скоростта.

Публикуваме цялата презентация на министъра, в която са описани всички предприети мерки:

image

1.    Служителите от „Охранителна полиция“, работещи по опазване на обществения ред, няма да осъществяват контрол на пътното движение. Тази дейност ще се извършва само от полицаи със специална подготовка, каквито са служителите на „Пътна полиция“. Те са ясно различими от гражданите по това, че униформата им има светлоотразителни кантове и елементи и надпис „Пътна полиция“ /„Traffic police“/, а фуражките им са бели. При ниски температури пътните полицаи могат да носят черна плетена шапка с надпис „Полиция“ /„Police“/. Служителите имат обозначителен бадж със снимка, на който са изписани име, фамилия и идентификационен номер.

2.    Контролът по спазване на скоростните режими ще се осъществява само с технически средства и по начин, който изключва пряк контакт между пътния полицай и водачите на пътни превозни средства. Контролът ще става чрез 25 стационарни камери, разположени на територията на страната като при нарушение на водача се изпраща електронен фиш. Контрол ще се извършва и с 148 мобилни камери, чието използване за електронен фиш беше прекратено след решение на съда през м. февруари 2014 г. С тях при засичане и документиране на нарушение на скоростта водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призоваван да получи акта си за нарушение в съответното Районно управление на полицията по местоживеене.

3.    Преминаването на червен светофар и отнемане предимството на пешеходци ще се установяват от изградените системи за видеонаблюдение.

4.    Контролът по спазването други изисквания на Закона за движението по пътищата като например, шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, изправност на автомобила и др. ще става единствено при прилагане на т.н. „Широкообхватен контрол“. При него на предварително определени места, за които гражданите ще бъдат информирани предварително, се съсредоточават не по-малко от два екипа на „Пътна полиция“, които спират автомобили за проверка. Новото е, че при такива проверки действията на полицаите ще се заснемат с видеокамера. За целта и с оглед спазването на изискванията на ЗМВР на видими места в района на проверката, както и на автомобилите на „Пътна полиция“ ще има табели, с които гражданите ще бъдат ясно информирани, че се извършва видеозаснемане.
С оглед спазване на конституционните права на гражданите и Закона за защита на личните данни записите от видеокамерите ще се съхраняват в централен информационен фонд, достъп до който ще имат само специално определени ръководни служители от областните дирекции на МВР за преглед на материалите и контрол по спазване на разпоредените мерки. Записите ще се съхраняват един месец, след което ще се унищожават.

5.    Местата за извършване на контрол с мобилните камери и по метода „Широкообхватен контрол“ ще стават достояние на гражданите и медиите чрез Интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР.

6.    Като резюме от казаното до тук: спиране на автомобили за проверка за Закона за движение по пътищата ще става само от пътни полицаи, на предварително оповестени места, на които има най-малко два патрулни автомобила, като действията на полицаите се заснемат с видеокамера.

7.    Предвид провеждането на специализирани полицейски операции за противодействие на престъпността или при заградителни мероприятия органите на „Охранителна полиция“ ще имат възможността да спират автомобили за общополицейска проверкастановяване самоличността на водача и намиращите се в автомобила пътници; проверка на регистрацията и номерата на автомобила; проверка на багажи, материали и вещества и др.), но не и за спазване на Закона за движението по пътищата. При това следва да се знае, че и в момента има изискване, което се спазва стриктно -  при спиране на автомобил от пътен полицай или от служител на „Охранителна полиция“ задължително се информира съответния дежурен център като служителят трябва да съобщи и повода за спирането. Това дава възможност за насрещни проверки при сигнал за нарушение. Действията си служителят отразява в информационна карта за наряда.

8.    Допълнителни възможности за контрол на местоположението на патрулните автомобили дава и въведената до този момент в 400 автомобила на МВР GPS система. Към средата на декември 2014 г. с GPS системи ще бъдат оборудвани над 2 500 автомобила на МВР. Така във всеки един момент може да се установи къде се намира съответният патрулен автомобил.

9.    В близко бъдеще се предвижда ускорено монтиране на видеокамери и системи за аудиозапис във всички 450 патрулни автомобили на пътна полиция. Това ще даде възможност всички действия по контрол на пътното движение да стават в условията на наблюдение с технически средства. Предвид ускореното внедряване на такива технически устройства ще се търси съдействието на Гаранционния фонд и Фонда за безопасност на движението. Този процес ще продължи и по отношение на автомобилите на гранична полиция, които осъществяват контрол на пътното движение в района на аерогарите и в граничната зона. При въвеждане на тези технически устройства ще се даде възможност и за проверки извън използването на метода на „Широкообхватния контрол“.

10.    Ще се завиши значително контролната дейност както от преките ръководители, така и от специализираните структури на МВР по отношение спазването на разпоредените мерки. Във всички случаи, когато са констатирани нарушения, ще се търси най-строга дисциплинарна отговорност.

11.    Гражданите, ако констатират нарушения при прилагане на мерките за контрол на движението по пътищата, могат да подават сигнали на откритата линия за противодействие на корупцията в МВР на тел. 982 22 22 или чрез електронната форма в секция „Антикорупция“ на сайта на МВР. В сигнала трябва да бъдат посочени дата, час и място, обстоятелствата, при които е станало спирането, както и данни за екипа - полицейски номер (изписан на  патрулния автомобил), регистрационен номер на автомобила, име или номер на служител/служителите.

Ръководството на МВР дава срок от ДВА МЕСЕЦА, в който ще бъде наблюдавана и анализирана новата организация за пътен контрол. В края на януари ефективността й ще бъде оценена. Изводите от тази оценка ще дадат възможност за допълнително оптимизиране на мерките. Започваме с краткосрочни мерки, не целим прибързаност. Крайната цел е отстраняването на  субективния фактор при пътния контрол.

Източник: cars.bg





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10390953
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930