Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2006 09:54 - Свободни или зависими
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 6284 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Наше най-висше, върховно, човешко благо е свободата. Най-ценното, което имаме - възможността да взимаме решения, да правим своя личен избор. Тя е наша същност и чрез нея можем да се борим с нещата от живота, да им се противопоставяме - да ги отричаме или да ги владеем. Защо тогава, като свободата е присъща на нас хората, не успяваме да се овладяваме, а общувайки всеки ден с хората около нас ставаме свидетели или участници в различни конфликтни ситуации. Прехвърляме границите на добрият тон, на доброто възпитание и като краен резултат - гневни изблици... тежки думи...обиди...В следствие на тези конфликти ни залива вълна от омраза...и злото е сторено...наранили сме се взаимно.
         Защо се е случило, защо не го предотвратихме като цивилизовани, възпитани хора?
         Защото нямаме свобода. Не сме свободни, а зависими! Подвластни на чувства, емоции. Подвластни на гнева...яростта...омразата...завистта...злобата...Не умеем да ги контролираме, да ги подчиним. Бушуват с огромна сила вътре в нас и ни владеят изцяло. И това е така, защото нямаме сила, с която да им се противопоставим, да ги обуздаем. Защото не сме достигнали до онази истина, която ни прави свободни и силни, дарява ни свободата, от която се нуждаем. Нямам  предвид, онова "свободно", арогантно поведение, което демонстрират някои хора, следвайки своите егоистични цели и желания, без да се интересуват от чувствата на тези, които са около тях. Извършват действия, които носят радост и удоволствие само на тях. Това не е свобода, това е егоизъм, пълна липса на разбиране. На първо място тук е "Азът"или "Себе-то", с неговите безкрайни изисквания и претенции, егоистични цели и интереси. Този вид криворазбрана свобода унижава, оскърбява, наранява...

         Пиша за духовната свобода. Свободата, която ни дава вярата в Истината, вярата в Исус Христос. Това е свободата, която ни прави наистина свободни, силни и щастливи. Познали веднъж духовната свобода , излизаме извън ограниченото, рамкирано мислене, наложено от порядките в обществото, в което живеем. Отказваме повече да постъпваме като дребни душици, разперваме смело криле и полетяваме към необятното, неограничено пространство, което ни предлага свободата на Духа, далеч от клишетата и рамките, още по-далеч от всяка злоба...завист...недоволство... Свободата ни носи мир, радост, удовлетворение, покой - все толкова истински и ценни неща. Тази свобода ни помага да приемаме хората, такива каквито са, с всичките им грешки и недостатъци. Пак чрез нея добиваме сили да се борим с гнева, гордостта, да не се дразним от постъпките на хората. Да се овладяваме, да носим този мир със себе си, да предотвратяваме спорове, разправии, клюки...всичко, което е продукт на гордостта и липсата на свобода и любов. Тя ни помага да не се опитваме на всяка цена да променяме хората покрай нас, а да променяме себе си. Да не натрапваме вижданията, възгледите  или всичко онова, което всеки един от нас смята за правилно и добро, разбира се, според собствената му гледна точка.

         Свободата, заедно с вярата ни изпълва със спокойствие, имаме любов, мъдрост, търпение. И ни прави свободни от гнева, яростта, злобата, раздразнението. Защото във всички тези негативни чувства няма свобода и ако ние сме подвластни на тях, то тогава, не ние тях владеем, а те нас...за огромно наше съжаление. Това означава, единствено и само едно! Подвластни сме - т.е., В робство сме!...А, където има робство - няма свобода!  А на нас, толкова много ни е необходима, за по-нататъшното ни развитие като индивиди и личности.

         Свобода в мисленето, свобода във взаимоотношенията, свобода от греха!

         Или победа на Духовното над материалното!

         Победа на Духа над егоистичният, самовлюбен Аз. Да, Азът ни дава амбиция да се борим и да побеждаваме, но и ни изпълва с гордост. А всеизвестен факт е, че преди да дойдат провалите, неуспехите, поражението, гордостта вече е шествала триумфално в нашето съзнание и в нашето сърце.

         Всички ние се нуждаем от тази толкова ценна свобода.

         Това, което ни освобождава от действието на отрицателните емоции  вътре в нас и ни прави свободни  хора е Истината.

          " Истината ще ви направи свободни",   а,  Истината е Исус Христос!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. piccola - сещам се за...
07.11.2006 10:34
един цитат..но не помня от кого е..няма значение всъщност:)
Абсолютна свобода не съществува. Съществува само свободата да изберем нещо и от този миг насетне да се чувстваме обвързани от собственото си решение...

Харесва ми темата...
цитирай
2. slavei - Да!
07.11.2006 11:33
В известен смисъл е така. Защото ние оставаме зависими от Създателя си. Осъзнаваме или не - то е факт. Но получаваме свободата и силата да опознаем себе си и да упражним контрол над онази част от себе си, която не харесваме, за да я
променим към по-добро...
цитирай
3. piccola - да
07.11.2006 11:59
към по-добро..осъзнато и неосъзнато..стремеж...движеща сила...:)
цитирай
4. dosheva - доброта и любов...
07.11.2006 12:09
тва е пътя. Натам сме тръгнали...да видим къде ще стигнем.
Строхтно си го написала, а щом го осъзнаваш, значи си готова да го направиш.
Не вярвам в Иисус, /не ме съди/ - но вярвам в свободата на любовта към всичко и всички.
Хората в днешно време даже не са свободни да си изберат маргарин - някой им е казал към кой маргарин да посегнат /но много малко го осъзнават/

Късмет с полета към свободата :):):)
цитирай
5. slavei - Да, piccola
07.11.2006 12:15
Стремеж към по-добро... според мен, това е начинът, за да живеем в един по-щастлив, по- мирен и по-добър свят! :))
А сега се сещам и за една много хубава българска песен:
" Ако, до всяко добро същество
застане поне още едно"......
но затова ни трябва свобода и сила...:)))
цитирай
6. slavei - dosheva
07.11.2006 12:30
Радвам се на коментара ти. Ще започна оттам:
Не те съдя, че не вярваш в Исус. Ти решаваш в какво и как да вярваш, това е свободата, проявена чрез личният избор. Ако, те осъдя, означава, че не познавам свободата, за която пиша, а и смятам, че в много отношения я прилагам и в живота си.
И аз смятам, че пътят е път на любов и доброта...
Да вървим по него, а времето ще покаже докъде ще стигнем.....:)))
цитирай
7. dosheva - :):):)
07.11.2006 12:48
аз..не точно, че не вярвам в Исус, ами просто от Църквата съм отвратена и така ги свързвам нещата. А иначе - всеки от нас може да лекува и да храни без нищо /баз материалното/. На хората им трябва една добра дума, една усмивка, и макар че още не сме свикнали да се прегръщаме често - и една прегръдка от сърце.
:):):)
цитирай
8. slavei - Да!
07.11.2006 13:03
Затова е много важно какво вършим, защото това, което правим може да отблъсне човека или да му помогне. Защото, Църквата, това всъщност представляват хората - и точно действието на някои хора те е подразнило най- вероятно...за съжаление...
А, иначе -да, съгласна съм, че блага дума, усмивка, топъл поглед, внимание... дават сили да продължим...това от личен опит го знам...:))))
цитирай
9. viki02 - за темата
07.11.2006 15:47
да, добра е, много даже!
slavei, използвайки своето право на свобода ще кажа, много наивно е погледнато на въпроса. Хубава тема, но страшно заплетено обяснение.
И...свобода да избираш за себе си е едно, свобода да избираш при взаимоотношенията си с другите е съвсем друго нещо. Твоя егоизъм (от постинга) е всъщност свободата да избираш за себе си, посягаш на нея. А посягаш и на свободата да избираме във взаимоотношенията си с другите хора. АКо искам да защитя позицията си по начин, който може да те обиди, това е мой избор.
Въобще, по принцип имаш добри намерения, но съвсем са оплетени конците в размислите ти. Не знам защо всеки, който призовава за вяра в Исус говори много наивно, слаб е. Не е силен. МОже би защото не вижда стабилна основа в това, в което вярва.
АЗ вярвам в добротата на Исус, човечността, силата, но не в църкват. Тя винаги е била оръжие в нечии ръце.
ВЯрвам, че Бог е любов! ЛЮБОВТА - това е БОг! Тя е силна, чиста, красива,отдадена, това е той.
Иначе е хубаво да се учим да не нараняваме другите, изразявайки своето мнение, но не във всяка ситуация. Често съм страдала от чуждото мнение просто, защото не съм осъзнавала грешките си, а не защото той ме наранява. ПОмисил и за това. НЕ обичаме да ни се противоречи на убежденията.
цитирай
10. viki02 - piccola,
07.11.2006 15:59
напълно съгласна с цитата ти.

Dosheva, не сме тръгнали от доброта и любов! НАтам вървим, но нещо........... . ТРъгнали сме от мизерия и елементарни отношения. Били сме много близо до животните. Друг е въпросът, че в много от случаите животните са по "човечни".
цитирай
11. dosheva - "тръгнали сме о мизерия и елементарни отношения" ?!
07.11.2006 16:09
тръгнали сме от природата, от чистата на кристалната вода и чистата трева. Животните са добри!!! Много малко са животните, които посягат без да е с цел прехраната им.
цитирай
12. slavei - viki02,
07.11.2006 18:48
фактът, че прочитайки постинга си видяла " егоизъм" ," наивно говорене" е съвсем нормален. Ти си друг човек , различен от мен, с различно мислене. Такава си ме "усетила," такава си ме " видяла", съвсем нормално е да направиш този коментар. Но, бъди спокойна, с това в никакъв случай не си ме обидила, благодарение, точно на тази свобода, за която пиша в постинга.Тя не е само в монитора, а е в мен самата.:)
Имам усещането, обаче, че този постинг теб е засегнал с нещо... дано да греша....
Относно Църквата - представлява хората, който вярват в Исус, а хората сме различни, не сме всички еднакви...
И накрая, хората не сме тръгнали от мизерия и от елементарни отношения, а сме били сътворени от Бог и поставени да живеем в Едемската градина. А едва ли нея можем да наречем мизерна и елементарна...
Лека и спокойна вечер ти желая !:)
цитирай
13. анонимен - Абсолютната свобода
09.11.2006 13:37
Абсолютната свобода е равна на абсолютната самота. Когато обичаш, ти подаряваш част свободата си, когато помагаш, ти се лишаваш доброволно от нея, когато твориш, ти налагаш ограниения на духовната си свобода. Само Бог е абсолютн свободен. Хората имат нужда да бъдат зависими...

Тихомир Димитров
http://asktisho.wordpress.com
цитирай
14. анонимен - onRUTsBYPtAmViH
24.05.2011 05:20
In awe of that aswner! Really cool!
цитирай
15. анонимен - DHJczwtSoNKR
24.05.2011 14:03
Never seen a bteetr post! ICOCBW
цитирай
16. анонимен - wblCmVYCD
24.05.2011 15:39
FUNZ1v <a href="http://hqjicalbjhsf.com/">hqjicalbjhsf</a>
цитирай
17. анонимен - bdkwHBKYZNTtZGFE
25.05.2011 14:11
1m1PFa <a href="http://kjxvuihwfzui.com/">kjxvuihwfzui</a>
цитирай
18. анонимен - vVrcwrdit
25.05.2011 18:29
qeumAy , [url=http://odrhaszasqzp.com/]odrhaszasqzp[/url], [link=http://tkzuazdjzyrm.com/]tkzuazdjzyrm[/link], http://lsoxiwgcctzn.com/
цитирай
19. анонимен - GHqAFUGkHtidqyKe
25.05.2011 18:39
ZlUykQ , [url=http://xdygfqhjbyri.com/]xdygfqhjbyri[/url], [link=http://bdzbyyxoowjj.com/]bdzbyyxoowjj[/link], http://auefkahollqg.com/
цитирай
20. анонимен - IalbQFSwbvnGZgPaeD
28.05.2011 14:27
Tszd5F <a href="http://ppvsfltmpbuj.com/">ppvsfltmpbuj</a>
цитирай
21. анонимен - TCUNEGkPBU
28.05.2011 14:35
cOKBh8 <a href="http://qnnihomhihbs.com/">qnnihomhihbs</a>
цитирай
22. анонимен - qWcWBaEkFCUnf
31.05.2011 17:26
ZCen8C , [url=http://ydkqmepssdlj.com/]ydkqmepssdlj[/url], [link=http://yzmhptjyhgum.com/]yzmhptjyhgum[/link], http://vtixlrdddvhf.com/
цитирай
23. анонимен - APhpriXakPke
31.05.2011 18:33
UmSoeB , [url=http://bujzxlmamsfx.com/]bujzxlmamsfx[/url], [link=http://ricxmyqsoqfq.com/]ricxmyqsoqfq[/link], http://mxzgxpzudufc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2357807
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28518
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031