Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2006 12:28 - Да простим или да не простим?
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 10957 Коментари: 42 Гласове:
0

Последна промяна: 26.03.2008 23:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

Какво представлява прошката? - Това е огромната любов, която показваме към самите себе си, към хората около нас, и смирение пред нашия Създател.
Една от най-трудните, но и най-великодушната постъпка в живота на всеки човек, е да даде и да поиска прошка. И в единият, и в другия случай не е никак лесна работа.
Нуждаем ли се от простителност?

Защо изобщо се налага да прощаваме? - В резултат на невъзможността да контролираме вътрешния си духовен свят - мисли, чувства, емоции, в сърцето се наслоява цял един свят от нечестие и посредством необикновения дар, който имаме, словата и възможността да общуваме, изливаме тези отрицателни емоции, без да се замислим върху хората около нас или обратно...те ни заливат с тези негативи...

В единият случай нараняваме, оскърбяваме, а в другият сме наранени и оскърбени. Всеки човек в различни моменти от своя живот е попадал и в двете ситуации - на наранен, и на раняващ. Като резултат от тези конфликти, омразата се поражда и държи в плен душата и сърцето на човека.
А, тя - омразата е най-гибелното, най-нездравословното чувство, което разрушава ценностите в човешката душа. За да запазим цялостта , мирът и красотата на душата си е необходимо да простим.
Без прошката, омразата е непобедима!
Истината е, че не е толкова лесно да простим. За да простим е необходимо смирение - тотално игнорираме на гордостта, на Егото, което винаги преследва своите си желания, държи на собствените си убеждения и не позволява да вникнем в мотивите на другия и да се опитаме да го разберем. Нужно е да се вгледаме дълбоко в себе си, да преразгледаме мотивите си и да се откажем от твърдата си убеденост, че правото е винаги на наша страна и че сме непогрешими. Не съществуват непогрешими хора!

Прощавайки, преживяваме онова пречистващо, освобождаващо и обновяващо състояние на Духа, което настъпва във вътрешния ни духовен човек. Освобождаваме себе си от всички гибелни, унищожаващи, така наречени "отровни емоции", като яда и омразата. Простим ли, предпазваме душата си от заробващия ефект, който носи непростителността в нас.
Прошката не е признак на слабост или страх, точно обратното - тя показва силата, която личността притежава.
Такава сила притежава само чистото, свободно, изпълнено с божествена любов и мъдрост, сърце. Само човек с такова сърце може истински да даде и да поиска прошка!
Тя не е еднократен акт. Прошката е стил, начин на живот. Ако не се научим да я упражняваме, т.е. да я живеем всекидневно, няма да постигнем, онова освобождение, онова пречистващо и освежаващо състояние, от което се нуждае човешката душа. Всекидневното практикуване на прошката е необходимо, тъй като и всекидневно биваме наранявани и оскърбявани от някого - волно или неволно....

Без прошката не бихме се чувствали истински, пълноценни Човеци. Съществува реална опасност да се превърнем в хора, озлобени, агресивни, завистливи....в хора незаинтересовани и безразлични към духовното си състояние. Затова е толкова важно да можем да прощаваме, макар, че не е лесно да се прощава. Именно затова ни е необходим Бог, който да ни изпълни със сила и мъдрост, за да можем да даваме и да искаме прошка!

Прошката, както и вярата, и свободата и всичко останало в нашия живот е право на личен избор!
Да простим или да не простим?
Независимо от това какъв избор ще направим, съществува духовен закон, който важи за всяко човешко същество. Този принцип звучи много сериозно и недвусмислено. Неговото съдържание е следното:
"И когато се изправите на молитва, ПРОЩАВАЙТЕ,
ако имате нещо против някого, за да прости и
Отец ви, Който е на небесата, вашите прегрешения.
Но, ако вие не ПРОЩАВАТЕ, то нито Отец ви,
Който е на небесата ще ви прости съгрешенията!"

Slavei

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dosheva - бог е в нас!
18.11.2006 13:02
и щом бог прощава, значи и ние трябва да можем да простим.
По-лесно е за нас, когато прощаваме!
:):):)))))))))))))))))))))):):):)
цитирай
2. nessa - Re:
18.11.2006 16:50
Няма по-голяма заблуда от това да тръгнеш да прощаваш. В Библията пише също: "Око за око, зъб за зъб". Тази книжка може човек да си я върти, както си иска и това е опасното в нея. Много по-важно е да не правиш така, че да трябва да ти прощават. Всеки има своите демони, а от прошката имат нужда хора, които те сами не могат да намерят покой. Ако живееш живота си така, че за нищо не съжаляваш, няма да се налага да ти прощават. Не си мисли, че да постваш теми АЛА Бог те прави по-възвишен от другите, да създаваш е по-важно и да помагаш на практика. Желая ти ползотворен живот!
цитирай
3. bambola - Не съм
18.11.2006 17:30
съгласна че чрез прошката игнорираме гордостта, ти го каза ,прошката е сила.

За nessa, аз също мислех така едно време, че никога на никой няма да простя, после разбрах, всъщност ако той, който и е да е не се чуства виновен, единствения които страда си ти, Прошката не е протегната ръка или забрава,по-скоро освобoждение от бремето на болката.
не знам да ли съм точна, но съм простила непростими неща и съм горда от собствента си сила, не от тяхната мизерия :)


цитирай
4. ninaantonova - Да можеш да простиш и да си простен,
18.11.2006 17:54
означава да се извисиш и докоснеш до вярата на Бог. Всеки малко или много е грешил, волно или неволно, и ако човек успее да прости първо на себе си, осъзнавайки своята грешка, то той ще има силата да прощава. Нека прощаваме, за да бъдем простени.
цитирай
5. nessa - Не си ме разбрала
18.11.2006 18:10
bambola, не съм казвала, че на никой никога няма да простя. Имах предвид, че трябва да се стараем да не нараняваме хората. Не мисля, че когато някой знае, че е сгрешил, не се чувства виновен. Смятам, че това е маска, която си слага. И ако обичаш този човек и премахнеш прикритието му, тогава ще му помогнеш и той да си прости. Мисля, че славей говори точно за този вид прошка- прошката ОТВЪД. Критикувах формата му, тъй като считам, че когато човек е готов, сам се обръща към прозренията в Библията. :)
цитирай
6. slavei - bambola, ами нали точно там се крие ...
18.11.2006 18:16
bambola, ами нали точно там се крие силата, мила. Гордостта не ни позволява да простим. Използвайки тази сила овладяваме гордостта си, смиряваме се .... и едва тогава можем да простим!

nessa, с погрешно впечатление си останал/а. Не е заблуда, че трябва да простим, напротив това е самата истина, но един достига до нея малко по-рано, друг по-късно, а заблуда ще е, ако си мисля, че съм възвишена, в каквото ти ме обвиняваш.Няма такава опасност, здраво стъпила съм на земята и съм човек с всички свои качества...
Иначе съм съгласна с теб, много е важно да помагаме на дело в живота си. Но нямам намерение да поствам теми с това, на кой с какво съм помогнала. Това е против моите християнски принципи. Важно е да знае Бог, а не целият свят!
И аз ти пожелавам щастлив и благословен живот!
цитирай
7. slavei - ninaantonova
18.11.2006 18:22
Това беше и моето послание, нека прощаваме, за да се прости и на нас. Много добре си ме разбрала!:)
цитирай
8. slavei - dosheva
18.11.2006 18:28
да, ако се научим да прощаваме, наистина ще ни бъде по-лесно и по-леко! :))
цитирай
9. zvezdichka - Прошката
19.11.2006 00:17
внася подреденост в душата на човек. Няма човек, който да не допуска грешки в живота си и понякога самите мисли за това идват към нас, за да тровят живота ни. И ако човек не е познал прошката в живота си, не може да бъде пълноценен първо за себе си, а после и за околните, защото със сигурност ще бъде изпълнен с раздразнение, а то води след себе си кавга.
А прошката се основава на най великата сила - Любовта.
цитирай
10. bambola - Признавам че може и да не съм ви разбрала правилно.
19.11.2006 00:28
Всички сме грешили и простили. Просто мисля че бъркаме понякога и някои понятията, гордостта с гоределивостта. Самосъзнанието и силата на индивида са неговата същност, не е нужно да се обезличаваш ,за да простиш, не се приземяваш , нито правиш подарък. " Които е безгрешен да хвърли първия камък" - този цитат обичам повече.

Препрочeтох всичко и миcля :)
цитирай
11. slavei - Да, zvezdichka
19.11.2006 08:11
Вярно е, в основата на всичко добро, красиво и ценно е Любовта. Тя е движещата сила в нашият живот.Така започва и постинга ми, че в основата на прошката стои - любовта и смирението, което дава отново любовта.
цитирай
12. slavei - bambola
19.11.2006 08:39
Не е нужно да се обезличаваме, за да простим, а да се смирим. Смирението не ни обезличава, напротив, прави ни по-истински и по силни, защото има още един духовен закон, който гласи:"Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат".А тези закони действат в нашият живот и са независими от нашите вярвания и разбирания......
Наистина, прощавайки не правим подарък на другият човек, а на нас самите....:)
Аз също много харесвам този цитат," Които е безгрешен да хвърли първия камък" - той е един от водещите в моя живот.Стремя се да го изпълнявам , защото знам, че всеки може да сгреши, и трябва да внимаваме в преценките и обвиненията, които сипем, без да мислим понякога и сочим укорително другите с пръст.

Пожелавам много щастие и усмивки!:))
цитирай
13. merita - от мен
19.11.2006 15:53
Чудесно си го казала Славей .Сигурна съм че идва от сърцето ти.Всеки който се е освободил от ненависта и злобата знае че непременно е трябвало да прости за нечия обида .Всекидневието ни поднася какви ли не обиди дори и от най близките ни хора.Боли , много боли но ако не намерим сили за прошка то и болката остава за себе си съм го разбрала.Помогна ми разбира се и това което мъдрата книга на Бог ни учи.Сега живея с душевния мир в сърцето си защото съм простила и прощавам.
Да има хора които ми причиняват болка но винаги семоля за тях и си представям как ги хпегръщам и им прощавам-не лъжа честна съм.и ми олеква така.Опитвам се да си ги представя в добра светлина и се моля Бог да ги дари с дух на смирение и доброта.И знаеш ли забелязвам че тези хора променят отношението си към мен в последствие.Любовта прави чудеса вярвайте така е!
цитирай
14. slavei - Благодаря
19.11.2006 16:18
за подкрепата, merita! Да, всяка една дума, която съм написала идва от сърцето ми. Знаеш, че от " изобилието на сърцето, говори устата". Наистина, човек получава мир в сърцето си след като прости - това от личен опит го знам.....
Радвам се, че успяваш да промениш отрицателното мнение, което имат за теб в положително...поздравления за това!:)
А, Любовта наистина прави чудеса - вярвам ти!:))
цитирай
15. анонимен - HtdgqhvN
24.05.2011 05:56
That's a mold-bkeraer. Great thinking!
цитирай
16. анонимен - FRckwqzHuj
24.05.2011 06:39
THX that's a great aswner!
цитирай
17. анонимен - wEVGFrUFUMLStGnHh
24.05.2011 08:34
Never seen a betetr post! ICOCBW
цитирай
18. анонимен - XRZjYHrWLuq
24.05.2011 11:50
That's way more clever than I was exepcintg. Thanks!
цитирай
19. анонимен - CkHNTCNQCXjFv
24.05.2011 14:48
Z7vhzn <a href="http://kyhwjzdjpfjr.com/">kyhwjzdjpfjr</a>
цитирай
20. анонимен - OXhuaPvXGNSVfoBc
24.05.2011 14:51
M7ymSY <a href="http://zuqnyxnnagqe.com/">zuqnyxnnagqe</a>
цитирай
21. анонимен - WLgghqJs
24.05.2011 14:54
CY2qNV <a href="http://jwhnlcfnfyyu.com/">jwhnlcfnfyyu</a>
цитирай
22. анонимен - fZEUiFGMDs
24.05.2011 15:21
vDMpgU <a href="http://wladyjlugzkn.com/">wladyjlugzkn</a>
цитирай
23. анонимен - NcVkRIrvwI
24.05.2011 15:44
YouВ’ve got it in one. CouldnВ’t have put it beettr.
цитирай
24. анонимен - yXhBEhbZCzs
24.05.2011 16:53
ThatВ’s not just logic. ThatВ’s really seinslbe.
цитирай
25. анонимен - msNrhKeDggJg
25.05.2011 14:01
BJfq0a <a href="http://psdlkytlovpr.com/">psdlkytlovpr</a>
цитирай
26. анонимен - NBVBWAfSimBAbsGtPR
25.05.2011 17:54
xer2Ap , [url=http://ukrifkkjqegy.com/]ukrifkkjqegy[/url], [link=http://jbyzcdgegqtg.com/]jbyzcdgegqtg[/link], http://ogmxyrpkpdsv.com/
цитирай
27. анонимен - dCfsfdjXB
25.05.2011 17:56
aCHRDW , [url=http://njtbhlupxgrz.com/]njtbhlupxgrz[/url], [link=http://buvvoulhdwex.com/]buvvoulhdwex[/link], http://yvzenspkyplg.com/
цитирай
28. анонимен - JHuVZktwIgHcHMiGtwF
25.05.2011 18:10
97uZhJ , [url=http://ntlrvrzrnupw.com/]ntlrvrzrnupw[/url], [link=http://vhununrvzrmh.com/]vhununrvzrmh[/link], http://igjeewjntjkb.com/
цитирай
29. анонимен - aBcHElLb
25.05.2011 18:27
YgJI1A , [url=http://xbmknxvnthyj.com/]xbmknxvnthyj[/url], [link=http://rqdvkdilhgcr.com/]rqdvkdilhgcr[/link], http://nvvaufehdoht.com/
цитирай
30. анонимен - COTAIUIJGK
25.05.2011 19:56
j1vlAM , [url=http://httbmuswggnj.com/]httbmuswggnj[/url], [link=http://lngoqlyschws.com/]lngoqlyschws[/link], http://wumpakmsyixy.com/
цитирай
31. анонимен - COBZcdIicstV
25.05.2011 20:03
tTN43h , [url=http://jpwxdagfrwhz.com/]jpwxdagfrwhz[/url], [link=http://rislfmaofvyo.com/]rislfmaofvyo[/link], http://xkygpkgebrol.com/
цитирай
32. анонимен - iDKlAJgoNNSjnHT
28.05.2011 13:40
sI51q1 <a href="http://dllhgnyfinkt.com/">dllhgnyfinkt</a>
цитирай
33. анонимен - RkmxMiDKxREVIfpTO
28.05.2011 14:07
h9ArEd <a href="http://azqwpaisvquy.com/">azqwpaisvquy</a>
цитирай
34. анонимен - VSRoriPKUcce
28.05.2011 14:10
dJoIav <a href="http://dfmdkzrykxuv.com/">dfmdkzrykxuv</a>
цитирай
35. анонимен - QtYEWIjlC
28.05.2011 14:32
PZebm9 <a href="http://qggvvpvevynp.com/">qggvvpvevynp</a>
цитирай
36. анонимен - qpTKGBXSi
28.05.2011 14:33
OU6vQU <a href="http://thtknmtnfzvb.com/">thtknmtnfzvb</a>
цитирай
37. анонимен - bpNgpPQqNcRxEL
31.05.2011 17:34
CPhEiw , [url=http://skqkddythvoq.com/]skqkddythvoq[/url], [link=http://tizxjguufomb.com/]tizxjguufomb[/link], http://ysjezwauzdwe.com/
цитирай
38. анонимен - JCDzwmYDqKNdR
31.05.2011 17:53
8NuSBR , [url=http://gtwwuqpymsjt.com/]gtwwuqpymsjt[/url], [link=http://cxfbdvftbadm.com/]cxfbdvftbadm[/link], http://imjeqgozvvtn.com/
цитирай
39. анонимен - idMbYKEm
31.05.2011 18:01
O5V6rw , [url=http://qvkhuovrtkiq.com/]qvkhuovrtkiq[/url], [link=http://cccyzzhxlvta.com/]cccyzzhxlvta[/link], http://ezzllcncsmps.com/
цитирай
40. анонимен - cHetWzloOcvxI
31.05.2011 18:34
ggDuRO , [url=http://fvbbejvpzwlt.com/]fvbbejvpzwlt[/url], [link=http://oxaapgupmfaf.com/]oxaapgupmfaf[/link], http://acmnpojacrof.com/
цитирай
41. анонимен - vjfStFflVcAa
31.05.2011 18:35
cT0KOa , [url=http://rwsqazljyrvh.com/]rwsqazljyrvh[/url], [link=http://izszmqdwxbbt.com/]izszmqdwxbbt[/link], http://zpjjwmqnlhcs.com/
цитирай
42. анонимен - DpHFCSeWpVjYHUhYayd
31.05.2011 18:47
r8A3Sy , [url=http://gfriagdjncyf.com/]gfriagdjncyf[/url], [link=http://jldwjadnwrcy.com/]jldwjadnwrcy[/link], http://ejxsdykfdulz.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2365736
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28519
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930