Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 15:19 - Как отказах цигарите!
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 23823 Коментари: 30 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2009 10:59


Този постинг е само за тези читатели, които имат желание и търсят начин как да се освободят от една зависимост в своя живот - цигарите!
Днес аз ще споделя своята история как се разделих с тях. Може би ще ме попитате защо я разказвам. Това си е моя лична история и личен проблем.
Да! Така е! Историята е лична, но проблемът, струва ми се, не е само мой и ако тази изповед обнадежди поне 1 човек ще съм много щастлива и ще си струва изваждането й на бял свят.
Най-напред искам да споделя, че отлично разбирам желанието и усилията на тези хора, които искат да откажат цигарите и тяхната невъзможност да се справят сами. Знам много добре какво преживяват...
И така, в един момент от моя живот узря решението да сложа край на цигарите. Тази мисъл не излизаше от ума ми. Толкова много желаех да спра да пуша!
До  тук - добре! Като идея ясно осъзнато и взето решение, но като изпълнение...не се получаваше...
В края на всеки ден си казвах: "Това е последната ми цигара, от утре - край! Спирам ги! Наистина мобилизирам волята си,  ще се боря, няма да се предам - ще се справя!"  Завидна увереност, но фалшива, не върши работа. На думи много лесно, но...уви! На сутринта цялата ми твърдост и сериозни намерения се стопяваха, както се стопяваше нощта при настъпването на изгрева! И с първото ароматно кафе палех и първата си цигара, с огромно удоволствие ( който пуши добре познава това усещане... )
И така, ден след ден, времето си минаваше, а всичко оставаше единствено в сферата на добрите намерения, без последващо изпълнение...( "Пътят към ада е покрит с добри намерения"), горе-долу и при мен беше така.
Нещо не се получаваше, както аз си го представях. Всичко беше уж налице - имах желание да ги откажа, имах и воля ( така поне си мислех ),  имах и вяра в себе си, но това не беше достатъчно. Явно нещо ми липсваше, някакъв компонент, за да стигна до успешния край!
По-късно разбрах- липсвала ми е вяра, не увереност в собствените ми възможности, а вяра в Бог. В Неговата сила и мощ. В това, че Той ме обича и е готов във всеки един момент, във всяка една ситуация да ми помогне. Вярата се оказа и Е основополагащ фактор, както в случая с цигарите, така и във всеки един аспект в моя живот!

Пълна зависимост - това беше моята диагноза. Нямах контрол над ситуацията. Тя контролираше мен!
Трябва да призная. Беше ми крайно неприятно! Бях зависима от цигарите, в това нямаше и капка съмнение. Да, зависима, при това силно разочарована от себе си, от липсата на воля и явната ми невъзможност да се справя с проблема. Чувствах се като в капан, окована с тежки вериги, които сама си бях поставила и бях принудена да нося, тъй като нямах сили да се освободя, въпреки огромното ми желание, за мен беше непосилно... Този факт ми действаше потискащо, много потискащо! Беше неприятно усещане...
Дори здравословният проблем, който имах тогава, и забраната на лекарите да не пуша, не успяха да ме откажат от цигарите ( за кратко - да! ), но след възстановяването ми отново пропуших.
И така, до момента, в който настъпи пълен обрат в моя живот!
Поради ред обстоятелства и причини в живота ми ( които сега няма да споделя ), аз повярвах, че Бог съществува, ( нещо, което до тогава отричах. Струваше ми се, че хората, които вярват в Бог, едва ли не, извършват интелектуално самоубийство. )
Вярата обаче, която с всеки изминал ден растеше в мен, колкото повече опознавах Бог ми помогна да преодолея този сериозен за мен проблем.
Какво сторих ли?
Искрено, от сърце, с вяра отправих молитва към Бог. Признах своята слабост, поисках помощ. Да, аз наистина вярвах, че Той ще ми даде силите от които се нуждая, защото Негови са следните думи-обещание: " Искай и ще ти дам! " и още " Каквото и да поискаш в молитва, КАТО ВЯРВАШ, ще се сбъдне! "
И аз вярвах, че това не са празни думи, лишени от съдържание, но че всяка дума е самата Истина. Тогава това означаваше, че тези думи-обещание се отнасят и за мен и ще се изпълнят и в моя живот, стига да повярвам в тях. И наистина...Чудото се случи! Думите се сбъднаха! Наричам го чудо, защото за мен си беше такова. След толкова неуспешни опита, терзания...най-накрая целта беше постигната!
Не казвам, че в мига, в който реших пред Бог, че няма да пуша и помолих за помощ като с вълшебна пръчица зависимостта ми се изпари и аз бях освободена в един миг. Не, не беше така! Първите няколко дни, че дори и 2 седмици водих истинска битка. Във всеки един миг. Борба между страстта, която бушуваше в мен и ме подтикваше да не устоя на изкушението и да запаля, и огромното ми желание да изляза победител. При всяка по-трудна ситуация аз се молех и молех, и молех.....Не си правех илюзии...това си беше битка и то сериозна.
Но пък уверявам ви, усилията си заслужават, извоюваната победа е сладка.  Да, точно това се случ. С Божия помощ аз победих.  Днес съм свободна...........
                                                                    следва продължение......


Тагове:   зависимост,


Гласувай:
0



1. tera - И аз ги бях отказала
03.04.2007 16:49
за месец и 20 дни - сега в началото на тази година. Просто ги спрях ей така и не бушуваха в мен никакви страсти. Обаче нещо се ядосах веднъж и бам! цигарка и така...Защото леко и безболезнено се получи реших, че рискът не е много голям - колко му е пак да ги спра. Така че аз не се боря с тази зависимост, просто в момента съм и се отдала. Мисля, че отказването е най-вече въпрос на мотивация. Поздрави :)
цитирай
2. slavei - Тери!
03.04.2007 17:13
Радвай се, че не си зависима и можеш да ги оставиш, когато решиш! Това е чудесно - ти да контролираш ситуацията.....не всеки го може.......
А и аз исках пълна свобода - да ги оставя ....и край, това да е окончателно!
Поздрави!:)

цитирай
3. lemonpie - Ъх,
03.04.2007 17:31
Тера, не лежи на това съвсем :)) Аз периодично ги спирам и почвам, намалявам и увеличавам и така от безкрайно много време. Първият път наистина се спират лесно, особено ако не си пушил много. Или ако си достатъчно мотивиран да го направиш. Всъщност всеки случай е толкова частен.
Славейче, радвам се, че си успяла.
цитирай
4. slavei - Благодаря, Лимонче!
03.04.2007 17:46
Честно да ти кажа и аз много се радвам, че успях......и то трайно.....не за ден, за два.....а вече 13 години!
Приятна вечер!:))
цитирай
5. candysays - :)))
03.04.2007 18:13
Разбирам те така добре!...
И аз... като Лимончето и Тера... пуша си, (вече 10 години), и едновременно се чувствам и пушач, и непушач... Емоционално съм зависима (станах) наистина, с времето... И това си е много сериозен навик, както всеки пушач знае... Но от друга страна, физически така и не можах съвсем да свикна... Никотинова зависимост имам, безспорно, но често ми се гади от тях (като запаля, или дори само като пушат около мен) и ми прилошава... Сякаш съм роден НЕпушач (като всеки човек, де ;) Но още пуша... по навик. Не много. Повече от 5 на ден почти никога... Не мога повече ;) Но се чудя понякога защо и тях ги паля ;))
Може би някой ден и ще реша категорично, и ще ги откажа завинаги... Няма да е лесно, и то най-малкото заради... жеста... на ръката, която слага цигара в устата... Но все не мога да реша категорично, че трябва да ги спра. Веднъж завинаги. мен това ми е проблема- в нерешителността спрямо този проблем... Иначе- ако го реша- съм почти сигурна че ще успея... С малко повече усилия на моменти

Поздрави за темата, Славейче, полезен е поста ти :)
цитирай
6. slavei - Благодаря, Кенди!
03.04.2007 18:33
Няма как, просто с времето наистина човек става зависим! Аз също не можех да ги понасям и ми прилошаваше от тях дълго време, но упорито отказвах да разбера, че трябва да престана! Продължавах и когато реших наистина да кажа - край, до тук с цигарите, се оказа, че имам проблем! Не че преди това не осъзнавах, че имам проблем, просто не исках да го видя! А той си стоеше и даже се задълбочаваше - ставах все по зависима! Уви...за съжаление е така!:((

Хубаво е, че си убедена, че е достатъчно да решиш и ще успееш да ги спреш....силно се надявам да е точно така, миличка!:)
Прегръдка за теб!:)))
цитирай
7. zvezdichka - Аз също съм от
03.04.2007 23:36
хората, които са отказали цигарите и то стана изведнъж. Макар, че преди съм правела много опити, но все са били неуспешни... Важното е човек да осъзнава кое е полезно за него, за здравето му и да полага съответните грижи за тялото си дори. Като понякога се изисква и да намразиш зависимостта си или просто да я предадеш в Божиите ръце, защото често човек е слаб и няма сила за нещата, които иска да се случват, но Господ е този, който го държи и го подкрепя и му дава сила да направи дори неща, които му се струват изключително трудни за момента.
цитирай
8. slavei - Звездичка!
04.04.2007 08:09
Поздравявам те и се радвам, че си успяла и ти да се освободиш от никотиновата зависимост! Браво!
Коментара ти чудесно допълва моя постинг!:)
Благодаря ти!:)
цитирай
9. prolet - Привет , тук е Prolet !
04.04.2007 22:12
Благодаря за поста , поучителен....
цитирай
10. inthelight - Благодаря ти, 'славей'! :)
05.04.2007 17:43
Това, което споделяш дава наистина надежда. Сигурна съм, че има хора, които след прочитането му ще са по-смели да потърсят начин да откажат цигарите, и начин да познаят кой е Този Бог, който променя човек отвътре, а не само като фасада.
Прекрасен ден! И щастив празник Възкресение Христово!
цитирай
11. slavei - inthelight!
06.04.2007 08:08
Дано...
Ще се радвам, наистина, ако постът донесе надежда на някой...
Щастлив ден ти пожелавам!:)
цитирай
12. slavei - Пролет!
06.04.2007 12:08
И аз благодаря, че ме посети!
Надявам се да ти е било приятно!:)
цитирай
13. lilac - Радвам се за теб
25.04.2007 16:54
аз водя все още битка с цигарите, трудно е.
Иначе съм чела свидетелство на едно момче, което след молитва в църква ги е спряло изведнъж и му ставало лошо. Явно в това отношение аз съм още слаба...
Поздрави от мен:)
цитирай
14. slavei - Да, Ани!
25.04.2007 22:31
Напълно те разбирам! Ние в доста неща проявяваме слабост и доста много са съблазните около нас, точно затова се нуждаем от помощ. И слава Богу, че на помощ ни е Лъвът от Юдовото племе!
Ако пред нас проблема е като планина, то с Негова помощ се превръща в поле.
" Що си ти, планино велика?
Пред Зоровавела - поле! "
Нека Бог да ти помогне и да ти даде сили, за да победиш в тази битка! И това да бъде за Негова слава и твоя радост!:)
Бъди благословена!:)))
цитирай
15. анонимен - цигари...
26.08.2008 20:13
Страшна история...уви ми е много позната :(
цитирай
16. анонимен - цигари..
19.10.2008 15:56
Аз сега започвам да отказвам цигарите, знам, че ще ми бъде трудно, но трябва да го направя заради себе си и моето семейство само аз пуша и усещам, че преча на останалите.Мисля, че съветите, които прочетох ще са ми от полза ще видя...
цитирай
17. анонимен - привет свобода
22.10.2008 12:48
поздрави на всички които са успяли да се освободят от това бреме цигарите аз не пуше вече от седмиц и се чувствам учудващо добре. Мотивацията е всичко както се казва клин клин избива аз ги започнах заради момиче и ги спрях за да и покажа че нищо не е останало от нея в живота ми!!! успех на всички.
цитирай
18. анонимен - anonimen
26.10.2008 17:31
i az iskam da gi spra ,no wse gi namalqwam i do tam ...
цитирай
19. анонимен - anonimen
26.10.2008 17:31
i az iskam da gi spra ,no wse gi namalqwam i do tam ...
цитирай
20. анонимен - anonimen
26.10.2008 17:31
i az iskam da gi spra ,no wse gi namalqwam i do tam ...
цитирай
21. анонимен - На 19. 10 писах, че отказвам цига...
09.12.2008 12:49
На 19.10 писах, че отказвам цигарите, това вече е факт.Не знам дали си въобразявам , но мисля, че успях с божията помощ.Не почуствах силно липсата НА НИКОТИН, САМО ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ТРУДНО ЗАСПИВАХ,И ТОВА Е ВСИЧКО.ПУШИЛА СЪМ 20г СЕГА СЕ ЧУВСТВАМ ГОРДА ОТ РЕШЕНИЕТО СИ И ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ НИКОТОИНА.Мисля, че решението да спреш цигарите назрява в теб самия, но с божията помощ е по лесно.Ако си добър християнин помоли се за помощ в твоето начинание.
цитирай
22. slavei - Анонимна!
31.12.2008 14:55
Много се радвам да прочета коментарът ти!:)
Искрено те поздравявам за тази спечела битка!
Браво!:)
И си много права, с Божията помощ lинаги е много по лесно и успешно всяко начинание!
Бъди благословена и ти пожелавам през Новата година много спечелени битки и много победи, водена от Святия Божи Дух!
Амин!!!
цитирай
23. анонимен - i az iskam da gi otkaja we nema vol...
21.01.2009 18:37
i az iskam da gi otkaja we nema volqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
цитирай
24. анонимен - Хаха и аз ги отказвам.
13.04.2009 11:07
Poveche ot edin mesec ve4er si kazvam "Eto tva mi e poslednata cigara" hahahah se 1 .. sutrin s kafeto zaduljitelno si pala :D... tragediq... i predi nqkolko dni .. si kazah tva naistina e poslednata mi cigara mislq 4e beshe 17 h :) na drugiq den ne si napravih kafe .. a CHAI :D e tva beshe reshenieto na sutreshnoto kafe i cigarata prosto si napravih chai... interesnoto e 4e ne piq 4ai poprincip... i eto 4e sega se mu4a...Neshtoto koeto mnogo me stimulira e podkrepata na nepusha4ite okolo men :) uspeh na vsichki stiskam Vi palci. P.S Radina 19 godini Sofiq
цитирай
25. анонимен - алан кар
24.04.2009 23:30
просто го прочети
цитирай
26. анонимен - ден без никотин
05.11.2009 17:26
от известно време се каня да спръ цигарите днес реших КРАИ . Но си мисля, че ще е доста трудно защото пуша от 15 години .
цитирай
27. slavei - Успех, Анонимни!;)
05.11.2009 18:00
Сигурна съм, че ще успеете!
Тази стратегия работи. Доказана е!
Така че смело напред - струва си да се опита!
Щом други са успявали преди вас, защо и вие да не успеете!
И Бог да е с вас!:)
цитирай
28. анонимен - анонимен
27.11.2009 10:02
на 19.10.2008г. отказах цигарите за което писах във форума и до днес не съм пушила. Искам да споделя ,че си струва си човек да опита, не съм предполагала , че зависимостта от никотина ме е правила неспосокоина, сприхава, раздразнителна и ми е създавала здравословни проблеми. Сега сякаш ми остава повече време да обръщам внимание на красивите неща, чувствам се щастлива и удовлетворена, че съм по-силна от зависимостта. Благодаря на БОГ за помощта и за хубавите неща, който ми се случиха в здравословен и професионален план след отказването от цигарите. Вярвайте ми струва си да опитате, няма друг начин за да усетите какво сте загубили.Ще бъда доволна ако съм помогнала дори и на един единствен настоящ пушач да стане "бивш" пушач
цитирай
29. анонимен - браво
12.07.2010 16:32
Аз бях пушач до скоро, пушех по две три кутиий на ден в продължение на 16 години,НО,. една сутрин без предварителни решения за отказване, просто станах и за разлика от друг път, първо реших да закуся и после да пуша...Все още не ми се пушеше, не си направих нарочно кафе, а чай и реших да опитам колко време няма да пуша..Ми оттогава не съм запалил, просто въпрос на воля е, въпреки че не съм си мислел и да ги отказвам, ей така на майтап стана..а си мислех че като спреш и почваш да се нервиш, да трепериш от нужда за цигара....нищо такова, цигарите са просто един навик,Трябва да ви кажа че да спреш кафето е много по трудно ...
цитирай
30. анонимен - Хороший пост, но много лишнего.
04.08.2011 17:51
Прикольный сайт, свежая инфа, почитываю Ресурс Ваш что-то плохо продвинутый и плохопосещаем. Попробуйте оптимизировать его с помощью софта XRumer 7 Elite (ХРумер 7 Элите) загрузить можно тут http://x-rumer.ru/ слышал мощная программа для раскрутки блог порталов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2357881
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28518
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031