Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2007 20:24 - Цялата картина на пъзела
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 5807 Коментари: 18 Гласове:
0



Подреждали ли сте някога пъзел? Сигурна съм - да!
Тогава знаете, колко приятно и вълнуващо е това занимание! Какви радостни емоции и удовлетворение носи правилното поставяне на всяко едно парченце от пъзела и по-ясното изграждане на картината.
От куп хаотично разбъркани парченца, с постоянство, упоритост, воля и енергия се оформя една картина, за да можем накрая да изпитаме истинска радост и удовлетворение от добре свършената работа.
Истината, обаче е, че не бихме могли да се справим и правилно да подредим пъзела, ако нямаме ръководство. За целта, ни се налага доста често да сверяваме пъзела, който редим с картинката от капака на кутията. Ако нямахме това ръководство, резултата е ясен - много трудно бихме успели да разшифроваме тези малки неясни парченца и да ги поставим на правилното  място.

Човешкият живот често пъти наподобява пъзел. Разбит, разпилян на хиляди парченца. Причините са много и най-различни!
Докато в един момент сме правили грандиозни планове за бъдещето си, в следващият миг стоим притихнали, разочаровани, сломени пред отломките от разбитият ни като строшено огледало живот и се чудим откъде да започнем, как да сглобим тези хиляди парченца в едно, в най-правилната и печеливша ситуация, за да продължим напред? Пред нас стои неизвестността, опитваме се къде по-успешно, друг път не съвсем, да предвидим каква ще бъде картината на нашият живот след 2-3-5 години..... Със съжаление, установяваме, че това не е по силите ни. Възможностите ни, тук на тази земя са ограничени от материята и това, което виждаме, и това което знаем е толкова малко, че в никакъв случай не можем да предвидим приятна или неприятна ситуация ни дебне зад завоя.

И това е така, защото ние  " отчасти виждаме, отчасти знаем ". Цялата картина на нашият живот, от първият миг, когато поемем живителната глътка кислород  до последният ни дъх, я вижда само Бог. Затова и Еремия ни казва: " Преди да ти дам образ в корема, познах те, и преди да излезеш из утробата, осветих те..."  и  " Аз съм Начинателя и Усъвършителя на живота! "
И само Той може да подреди, да постави на място всяко разпиляно парченце от животът ни  и да възстанови вътрешната ни хармония.
Както се нуждаем от насока, когато редим пъзела, за да успеем да подредим правилно цялата картина, така се нуждаем от нашият Създател, за да бъдем истински Човеци и под Неговото Свято ръководство, да изграждаме себе си, за да извървим достойно земният си път!

" Аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисля
за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда! " - Еремия 29 : 11 ст.

image


Тагове:   картина,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Vreni
09.07.2007 22:30
Славейче, всичко, което казваш е така. Аз съм християнка, бих се определила като умерено религиозна, но понякога се питам, защо Господи страдат тези мънички, невинни душици, малките, болни дечица, чиито образи се появяват в "Зов за почощ" по различните канали, по Интернет, по вестници...Защо Господи страдат преди всичко добрите хорица, защо...И за съжаление отговор не намирам...Славейче, в твоя пъзел някъде имат ли отговор тези мои въпроси?
цитирай
2. slavei - Vreni!
10.07.2007 00:59
Сама разбираш, че това е най-трудният въпрос, които ми задаваш.
Преди време много често съм си задавала и аз този въпрос. Мислех си, че Бог е толкова жесток, че не обича тези деца или тези възрастни, които страдат по някакъв начин. Но това беше до момента, в който проумях, че Той даде единственият си син - Исус, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот. Тогава разбрах, че не съм била права, разбрах, че Бог обича много хората, значи, помислих си причината е друга.....
Всяко нещо в живота става с точно определена цел, нищо не е случайно. Истината е, че ние не винаги достатъчно ясно проумяваме, виждаме тази цел, както при пъзела, виждаме само тази част, която сме подредили и тя, разбира се, не ни дава ясна и пълна представа за цялостната картина, а самата картина е далеч от ума и представите ни.
Затова и Той ни казва, че сега виждаме нещата неясно, не всичко разбираме, не на всичко имаме отговор, но когато дойде съвършеното, тогава ще ги видим лице в лице, т. е. ще разберем всичко много ясно.
Vreni, знам, че не това е, което би искала да прочетеш, но знам още и това, че Бог е в контрол на всяка ситуация, дори най-трудната и невъзможната, и че няма нищо случайно, и всичко е " от Него, чрез Него и за Него." Знам също, че нищо не се случва в този живот било с някое дете или възрастен без Неговото знание. Дори косъм от главите ни не може да падне, без Той да знае, а какво остава за нещо сериозно....
Но тъй като не мога да държа равенство с Бога, а и никой не може, научих се, поне се надявам да е така, да влагам цялото си упование, доверие, вяра в Него и да приемам съвършената Му воля!
Много можем да говорим и пишем, истината е, че отговорите ги знае само Той!
Ние просто вярваме в Него и приемаме волята Му
Защото писано е: " Сприятели се сега с Него и бъди в мир, от това ще дойде добро за теб...! "
Благословена вечер, Vren!:)*
цитирай
3. wonder - Даам...slavei, така е... пъзел, житейски казус, а в цялост...
10.07.2007 09:58
... го наричат Космически гоблен. Там нашите лични `пъзели`чертаят Ноосферата.
Йеремия е любимият ми светец, заедно с Даниил.
" Аз съм Начинателя и Усъвършителя на живота! "

цитирай
4. slavei - wonder!
10.07.2007 10:30
Благодаря за коментара!
Нещо ново ми каза, но знаеш ли съществен за мен е въпроса, какво правим, как живеем, докато сме тук на тази земя? Защото именно животът ни тук ще рефлектира, ще има резонанс и по-късно, когато преминем от този свят в ....безкрайността....
Сърдечни благопожелания за теб! :)
цитирай
5. zari - Славей,
10.07.2007 12:39
трудността, оплетеността и главоблъсканицата с един пъзел идва от нашето човешко Его с недоволството и роптането ни от положението в живота и, уви, често не си даваме сметка,че каквото имаме е дар от Бога и е повече, отколкото заслужаваме.
Бог да Ви дари и прибави на мъдростта много мъдрост, каквато показвате в написаното от Вас.
цитирай
6. slavei - Зари!
10.07.2007 12:53
Прекрасно пожелание сте ми отправили! Благодаря Ви!
Винаги съм и продължавам да моля Бог за мъдрост, защото добре съзнавам, че мъдростта е от особено важно значение за нас хората. Защото: " Мъдрият човек е силен! " и защото мъдрият човек е по-силен, дори и от въоръжен човек - тук перефразирах.
А ние, наистина често забравяме, че и златото, и среброто, и дарбите, и всичко що е във Вселената принадлежи на Него. И всичко това в резултат на гордостта, която е завладяла, за съжаление човешките сърца!
Поздрав за Вас с любимите ми последни 12, 13 и 14 стихове от 19 псалом!
Благословен ден Ви пожелавам!
цитирай
7. doka - Отново си права Славей!!! :)
10.07.2007 22:49
Да,наистина трябва да Му се доверим! На друго
място в Словото на Бога четем - "Аз ще те вразумя,и ще те науча Пътя,по който трябва да ходиш;Ще те съветвам,Като върху тебе ще бъде окото Ми" - Псалом 32:8 ! Поздрав! :)*
цитирай
8. slavei - Много се радвам, че имаме с теб единомислие по тези теми!
10.07.2007 23:24
Нека Бог да ни благославя да имаме вяра, поне, колкото синапово зрънце и да ни дава сили, за да я прилагаме в живота си, тъй щото, и планини да преместваме!
Бъди изобилно благословена във всичко, Дока!:)))
цитирай
9. injnina - Поздрави
10.07.2007 23:35
за размислите и сравнението на човешкия живот с пъзел...
И Бог да е с нас!
Лека вечер.
цитирай
10. slavei - Благодаря, injnina!
10.07.2007 23:54
Наистина, нека Бог на Мира и на Надеждата да бъде с нас, и вярата ни да расте, и крепне, за да бъдем силни и твърди, когато преминаваме през изпитания, нежни и благи, когато утешаваме и насърчаваме, решителни, когато защитаваме и мъдри, когато вземаме решения!
Лека и спокойна вечер и на теб, Нина!:)
цитирай
11. az1961 - AZ :)))
11.07.2007 00:10
Мила Славейче , прекрасни са постингите ти !
Винаги ме вдъхновяваш , караш ме да разсъждавам ,да мисля с часове по темата , да търся , да чета ,зада си подредя мислите и разсъжденията в коментар .
Ще започна с тези велики мисли :

Когато ние, като отделни индивиди, се подчиняваме на законите, които ни наставляват да постъпваме по един или друг начин с оглед на благото на общността като цяло, с това косвено помагаме да се увеличи щастието на всички човешки същества.
Аристотел

Колко малко е нужно на човека и колко много, за да разбере това. (С. Крити)

...
Живота на окриляната вяра
Живота на неугасващата надежда
В астрологията като наука за звездите влиянието на чувствата /намиращи се в човека/ се свързват с 5 те планети. Религиозно взето, това е влиянието на Св. Параскева, Св. Мина, Св. Богородица, Св. Никола, и Св. Йоан Богослов; според планетите: Сатурн означава слуха, Юпитер- мириса, Марс- вкуса, Венера- допира, Меркурий- зрението. Числото 5 според Кабала означава „Бог носещ на хората светлина”, 5 е числото на силата, която разполага със земята, водата, огъня и въздуха, или като качества- сухост, хлад, топлина и влага. Петият елемент, който се прибавя към другите 4 съществуващи във физическата област носи име според древните окултисти квит- есенция, Валейщановият астролог някога е рекъл, че цифрата 5 е свята за това, защото тя е първата цифра, съставена от прави и криви отсечки, както и обикновено човешкото сърце се състои от добро и зло; в Ст. Завет се споменава, че Бог поставил Адам и Ева в Едемската градина /по староеврейски ГАН ЕДЕМ/. Като се разтълкува кабалистично тая дума, получава се следното: ГАН ЕДЕМ- Г, Н, Е, Д- съкратено / само буквите със значение/- това са първоначалните букви на думите: Гуф- тяло; Нефеш- душа; Евет- кост; Даул- знание; Неозах- вечност. Тялото, душата, костите, добродетелите, знанието и вечността- ето безсмъртната единица – човекът, царят на природата. Петият духовен клас отговаря на духа Махолед- могъщото възвишено състояние, блясъкът, славата, петият наследник на Адама /Малелеил, Битие 5:15-16/...


Петият дух. клас отговаря на петият месец на детето в утробата на майката, петата степен от образуването на Божествения Дух в човека. Външните носители на планетните влияния или на ония, от СЕДЕМТЕ НЕБЕСА избират своя прицелна точка- любовта. Любовта между мъжа и жената е скритият огън на същността, което пробужда живот и дейност....


„Съдбата ни е в ръцете”- така са твърдели старите маги. Астролозите потдържат, че различните темпертаментни качества на планетите могат да се изтръгнат от високо нравствения човек. Съвременният окултист Д-р М. Хавен заключава по този въпрос, че астралното тяло на детето се определя до голяма степен от подлунните /астрални/ тела на бащата и майката, и съдържащата се в тях нервна сила. Докато детето не е родено, качествата на небесата се предават чрез майчината утроба. По кой начин се ражда божественият дух на всеки високо нравствен човек /мъж или жена/? По аналогия на физическото рождение може да съдим за духовното.

Окултното определение на Петия духовен клас, който е 10 пъти по- времетраен и по- мощен от четвъртия е това: степен, при която започва да се узнава , че по-голямо значение има духовното богатство, по-мощна е силата на нравствеността, определяща властта отвъд, по-голям е подемът на Духа търсещ знание, по-обширна е свободата на волята, която зависи от неръкотворните ценности, по-приятно е времето, в което правото се превръща в обществен дълг.
...
Здраве ,щастие ,любов и мир за семейството ти !
Прегръщам те Славейче !
Лека нощ мила !




цитирай
12. slavei - Хей, АЗ, ЗДравче......:)))
11.07.2007 09:00
Откъде ги четеш тези неща, мила......
Знаеш ли има неща, които за пръв път чувам и ме караш доста да си размърдам главицата.......трудни за възприемане са........като за първо чуване......
Много ти благодаря и за мъдрите мисли, които си ми написала, и в по-предни коментари, и сега. Наистина са ценни и си ги препрочитам.......

Много се радвам, че харесваш темите в постингите ми и че те вдъхновявам, няма лошо, нали затова сме тук - да общуваме, да учим нови неща, да се изграждаме, да се развиваме.......

Сърдечни прегръдки и благопожелания за теб!
Лек и прохладен ден!:))***
цитирай
13. 1234 - Добро утро slavei. Мерси за хубавия ...
11.07.2007 09:18
Добро утро slavei .Мерси за хубавия постинг .
Интересно ми е да чета и да научавам нови неща в твоя блог .
Много е верно това написаното .
Приятен ден slavei .
цитирай
14. slavei - Добро утро, Доре!:)***
11.07.2007 09:29
Много се зарадвах като видях, че си ме посетила и също толкова ме зарадваха добрите ти слова.
Какво по-добро начало на новият ден от това - с думите си приятел да предизвика усмивка и топлина в сърцето ти........а ти стори точно това.....
Сърдечно ти благодаря, Доре!
Приятен и прохладен ден, и на теб!:)***
цитирай
15. анонимен - Vreni
13.07.2007 19:52
Славейче, Благодаря за отговора!***
Благодаря за духовната ти мъдрост!:)***
цитирай
16. slavei - Vreni:)*
13.07.2007 20:41
Много си мила, но аз не успях да отговоря на въпроса ти.....само споделих моето виждане.....
Спокойна вечер ти желая!:)**
цитирай
17. анонимен - Vreni
13.07.2007 21:07
Благодаря, Славейче! :)))))***
цитирай
18. slavei - :)))***
13.07.2007 21:21
И аз благодаря, че си тук!
:)**
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2365202
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28518
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930