Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2007 17:54 - Златното кюлче
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 4836 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2007 23:27


image
Какво бихте казали, ако някой ви подари ценен предмет, например - златно кюлче?
Бихме се зарадвали, нали? Бихме благодарили на този, който ни го е подарил, защото наистина е ценен подарък и ще се погрижим за него, ще го приберем на сигурно място, най-вероятно в сейфа!
Все пак, златно кюлче е, нали?

И така, минава време, изваждаме го от касата, радваме му се!
Вярно е, в мига, в който го извадим, красивите чувства нахлуват в сърцето ни и с радост, и умиление си спомняме за вече отминалите събития...и после пак го прибираме в сейфа!
Хубаво, притежатели сме на златно кюлче, но този факт прави ли ни щастливи, можем ли да използваме златото, носи ли ни радост и удовлетворение? Не! На практика, то остава скрито, невидимо и ние не можем да се възползваме от красотата и достойнствата, които то носи в себе си! А неговата цел е именно тази - да носи радост на притежателя си - т.е. на нас.
Но, за да изпълни своето предназначение, златото трябва да се претопи, за да се отделят от него нечистите примеси, едва тогава, след метаморфозата, то може да стане годно за почтена употреба! Може да се превърне в изящна ваза, брилянтен пръстен, зашеметяваща огърлица, защо не красива чаша или какъвто и` да е друг златен предмет или украшение. Но, които и да е от изброените предмети, със сигурност ще ни е полезен и ще ни радва много повече, отколкото, ако златното кюлче си остане, просто заключено в касата.

Много често се замислям, не приличаме ли на това златно кюлче? И си отговарям! Да, приличаме! Много сме ценни, защото ние сме най-прекрасното Божие творение, но това не променя истината, а тя е, че имаме не малко примеси за отстраняване от себе си и поради тази съществена причина, не можем да бъдем използвани пълноценно. Според мен, точно затова и преминаваме през огнените изпитания. Подлагани сме на този огън - страданията,  за да премахнем от вътрешната си същност, да извадим от най-дълбоките дебри на душата си, онези недостатъци в характера ни, които ни пречат да покажем най-доброто от себе си, да премахнем онези нечисти примеси, които са се споили с добродетелите ни, както плевелите се вплитат и увиват около плодните растения и не ни позволяват,  да засияем с целия си блясък, такива, каквито сме били създадени - специални, скъпоценни, с красива душа и чисто сърце...просто Човеци!

Да, съзнавам, че не е лесно, когато огънят постепенно ни " нагрява " и температурата се увеличава - боли, тежко е, трудно се издържа, но това във всички случай е за наше добро - за да ни донесе мир, надежда, по-добри дни и светло бъдеще! " Никое наказание не се вижда на времето да е за радост, а е ТЕЖКО,  но после принася правда като мирен плод за тия, които са се ОБУЧАВАЛИ чрез него! "

Истината е, че след всяко изпитание се превръщаме във все по-добри и красиви съдове, които блестят със своя светлина и красота, и ги отдават на хората, покрай себе си, защото, както на златното кюлче, основната му цел е да носи радост на притежателя си, така и ние, сме създадени, за да се поклоним пред святостта и величието на нашия Създател, да признаем Неговият Авторитет и да отразяваме Божествената любов, мъдрост и светлина в този свят!

image















Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diamant1965 - Славейче,
21.09.2007 17:57
ти си истинско, безценно бижу! Поздрави и усмивки!
цитирай
2. slavei - Благодаря, Диамантче!:)*
21.09.2007 21:35
Не аз съм бижуту, а всички вие, които ми пишете такива прекрасни коментари, какъвто си ми оставила и ти, и които ме насърчавате да пиша!
Благодаря ти, че ме четеш и коментираш!
Спокойна нощ ти пожелавам, Диамантче!:))**
цитирай
3. anabel4o - Интересното е, че вчера мислех за ...
22.09.2007 01:50
Интересното е, че вчера мислех за златните кюлчета... И за притежателите им... И оттам стигнах до нас, до вас и всички останали :) Хубаво си го написал!
цитирай
4. merita - Чудесен постинг !Всеки един от нас е ...
22.09.2007 07:56
Чудесен постинг !Всеки един от нас е ценен в божиите очи.Като гледаме на себе си като такива ние трябва наистина да се стремим да се пречистим за да отразяваме неговите качества и да блестим като чисто злато.Трудничко е пречистването но си заслужава!
Поздрав
цитирай
5. slavei - Благодаря, Анабелчо!
22.09.2007 08:05
Интересен факт, явно с теб сме били на една и съща честота...
Радвам се, че ти харесва написаното!
Успешен ден!:)
цитирай
6. slavei - Благодаря ти, скъпа приятелко!
22.09.2007 08:12
Радвам се, че имаме пълно единомислие с теб!
Права си - трудничко е пречистването, но ние сами сме избрали този път, нали? - вярно по-трудният е, тесният, но пък истинският, правият, поне, според мойте виждания и представи!
Приятно ми е, че се отби!
Безпроблемен и успешен ден ти пожелавам, мила!:))
цитирай
7. melodya - :))
22.09.2007 12:04
Абсолютно!Всеки един човек е безценен със своите добри качества,които безспорно притежава!Просто трябва да ги открие,да се убеди в тях,да повярва в себе си...След много лутания,търсения,
болка,мъка и борба...Там някъде е той...
безценен,готов да дарява най-доброто от себе си...За другите...И за себе си...

Отново разкошен пост!:))
Желая ти един безценен ден,мило Славейче!:)
цитирай
8. slavei - Благодаря за прекрасния коментар, нежна Мелодия!:)*
23.09.2007 00:05
Радва ме присъствието ти тук и за мен е удоволствие да споделям мислите си с теб!
Хубава вечер!
И прегръдки за теб!:))***
цитирай
9. zvezdichka - Много точно си го
23.09.2007 00:59
описала славей. Ценните неща, за да бъдат такива в действителност трябва да се открият. Подлежат на обработка. Защото ние сме сме първични и в желанията, и в пътя си. И се налага да минаваме през огън, за да се каляваме и да приемаме своята форма, за да откриваме истинската си същност. То е като със желязото, което се кове и което подлежи на обработка, но не в сурово състояние. Има мъдрост скрита в думите ти.
цитирай
10. melsun - :)
23.09.2007 14:54
Понякога е трудно сам да се погледнеш отстрани и да прецениш реално нещата...Затова са полезни другите,със своите съвети,мнения и критики...Би трябвало да се вслушваме в тях,дори и да си мислим,че сме наясно със себе си...
цитирай
11. vasisid7 - Ти наистина си едно бижу на природата!
24.09.2007 09:36
Прекрасен пост за необятната човешка душа...
цитирай
12. slavei - За съжаление си права, Сияйна!
24.09.2007 15:41
Метаморфозираме твърде трудно и поради тази причина сме подлагани на пречистващата сила на огъня!
Радвам се, че си тук!:))
цитирай
13. slavei - Да, Мелс!
24.09.2007 15:46
Оказва се, че човек не познава достатъчно добре себе си, съдържанието на собственото си сърце, ...и представите ни за нас самите често се разминават с действителният ни облик!
Прегръдки и поздрав!:))**
цитирай
14. slavei - Усмихна ме, Васи!
24.09.2007 15:49
Много си мила! Благодаря ти!
Поздрав и усмивки!:))*
цитирай
15. temenuga - Мъдро казано, slavei!
25.09.2007 11:11
Тежестта и кривуличещите пътеки на изпитанията в живота ни шлифоват, аналогично на топлинната и механична обработка на самороден къс злато /или златно кюлче/, достигайки съвършената Божествена изразност, превъплътила се в единство на форма, багра, излъчване и послание...
цитирай
16. анонимен - Prekrasen posting milo slaveiche
25.09.2007 12:04
Blagodarq ti che pishesh tolkova mqdri neshta naistina nie sme zlatni kulcheta koito Bog chrez izpitaniqta ni izvaiva i ni pravi po dobri i dostoini zlatni sqdove za uporteba
Pozdravi i :)))
цитирай
17. aqualia - Чудесна метафора за смисъла в живота
26.09.2007 08:35
е твоето послание. Твоите постинги са извор на светли надежди и упование в Бога и в нас самите, те отново ни показват ключа, скрит в Библията. Искрени пожелания за нови проникновени споделяния.
цитирай
18. slavei - Благодаря, Теменуга!
26.09.2007 13:50
Радвам се, че ме посети и че имах възможността да се насладя отново на твоето прекрасно дар - слово, с което Бог те е дарил!
Усмихнат и слънчев да е денят ти!:)
цитирай
19. slavei - Анонимна, благодаря ти за добрите думи!
26.09.2007 14:01
Много ще се радвам, ако ми оставиш и името си, за да знам към кого да отправя сърдечните си благодарности за това мило обръщение!:)
Поздрави и усмивки, и за теб!:)))
цитирай
20. slavei - aqualia!
26.09.2007 14:08
Развълнува и докосна нежно душата ми с твоя коментар! :)
Искрено ти благодаря!
Слънчев ден ти пожелавам!:)

цитирай
21. temenuga - И аз ти благодаря, slavei!
26.09.2007 14:35
Не знам дали имам дар-слово, както ти твърдиш, но може би имам душа и сетива да се себеизразя така, както бих искала и както смятам, че биха ме разбрали...
Хубав да е денят ти!
Моят определено съчетава няколко приятни и доста интензивни в позитивна насока емоции днес. Мисля си, инвестирайки толкова търпение, преминавайки през болка, на моменти с нечовешки измерения, като че ли съм завоювала правото да се порадвам на тези красиви мигове.
Не се страхувам, че ще изчезнат, ще се стопят, че ще ме изоставят...
Нямам вече страх.
И това ме радва. Животът ме научи да шлифовам късовете злато с много търпение. А сега - просто ще се радвам на лъчистите отблясъци на изстраданото щастие...
Бъди все така зареждаща!
Мисля си, че и попадането ми в този блог не е било случайно, имах нужда точно от духовно разбиране, подкрепа и синхронност на чувствата и стремежите...
цитирай
22. slavei - Теменуга!
26.09.2007 15:02
С твойте отворени сетива, ти много добре съзнаваш, че на този свят няма нищо случайно!:)
И че отговорът на молитвите ни идва под различна форма, от различни места, дори и от там, откъдето най-малко очакваме и в най-подходящото за нас време, когато сме готови, не и преди това.
В това лично съм се убедила, по време на моето шлифоване!

Всеки човек си има дарби и таланти, и за всеки от нас са различни, за да можем с тях да си помагаме един на друг, така, че ти си имаш свойте, една от които е дар-словото, аз съм убедена, че имаш и други, но ти си ги знаеш най-добре...:)

А, що се отнася до страха - това е чудесно, щом няма страх, това означава, че съвършената любов е изпълнила сетивата ти на всички нива...от това по-голямо щастие, май няма...:))
Радвай се! Радостта е сила! Не случайно в Библията ни е даден следния съвет: " Радвайте се всякога в Господа, пак ще кажа: Радвайте се! Вашата кротост да бъде позната на всичките човеци, Господ е близо! Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата и мислите ви в Исус Христос! "
Не се страхувай, само вярвай и се радвай - от това ще произлезе само и единствено добро за теб!
Приятно ми е, че си тук!
Бъди щастлива!:)))
цитирай
23. temenuga - slavei!
27.09.2007 18:15
Разбира се - няма нищо случайно в този живот.
Отговорите на безпрекословно чистите ми молитив пристигнаха бавно. Но така беше по-добре за мен - да се наместят пластовете на душевността ми, да се отмият стари болки, да се отворят нови пространства вътре в мен...
Да, нещата се случват и молитвите биват чути и изпълени тогава, когато сме готови.
За дарбите - не знам какви такива притежавам, всеки е надарен свише с това, с което би могъл да бъде най-полезен, най-оценен и пълноцененно чувстващ се.
А за страха - това е многообхватна тема.
Важно е отърсването от клопките на страховите обсебвания.
Вече не се страхувам:) Научих се.
И на мен ми е приятно, че срещнах духовен резонанс на вътрешните си търсеия тук!
Бъди щастлива и ти, с цялото съзвездие на скъпи създания около себе си!:)
цитирай
24. slavei - Виждам, че...
01.10.2007 23:24
...докато ме е нямало у дома, някой е влязъл без позволение и той е станал бойна арена - разразила се е ожесточена, словесна престрелка.
Обикновено се твърди, че в спора се ражда истината, само, че Исус Христос ни казва, че страстите, които бушуват в телесните ни части и които не можем да овладяваме, причиняват споровете.
Затова ще ви помоля занапред - уважавайте домакинята на този дом!
Благодаря ви предварително за проявеното разбиране!
Спокойна нощ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2366373
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28519
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930