Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 16:04 - Правилният избор - 1 част
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 1418 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.12.2009 23:46



Огънят пращеше весело в камината.
Навън вятърът свистеше и гонеше закъснелите да се подслонят на сигурно врабци. Разрошваше перушината им, а те стояха сгушени зиморничаво върху телеграфните жици и леко се клатушкаха, като че аха! всеки момент да паднат. А той поемаше дълбоко въздух, издуваше смешно бузи и издишаше силна струя, от която те се полюляваха като малки седефени топчета. Някои от тях се опитваха да се задържат по клоните на дърветата, други разперваха криле и полетяваха, търсейки по-сигурно и безопасно местенце, където да се скрият от развилнелия се вятър. А вятърко се смееше закачливо и се спотайваше в комините на покривите. Правеше кратка почивка, колкото отново да поеме въздух и пак подемаше своята игра. Той беше в разгара си. Танцуваше вихрено и лудуваше като пакостливо, немирно дете...

Виолета чуваше веселото му свистене в комина, отпусната върху люлеещия се пред камината стол. Пламъкът облизваше жадно и поглъщаше току-що хвърлените сухи цепеници в огнището, а буйните му пламъчно искрящи езици устремно политаха нагоре към комина, като че ли единственото им желание беше да се включат във веселието и бъркотията, който царяха навън.
Тя стоеше пред камината, зареяла поглед в буйно разгорелия се огън и чуваше пропукването на дървата.  Чуваше... но умът й я беше отнесъл в друга посока. Една мисъл не й излизаше от главата...

Преди няколко дни научи за смъртоносната диагноза на нейна позната. Не бяха прителки. Просто се бяха виждали два-три пъти, покрай тяхна обща приятелка, но така и Виолета не допадна на Дорето.
Диагнозата беше - рак!
В първия момент Виолета изтръпна. Добре съзнаваше какво означава това. На Дорето й предстоше трудна битка, може би най-трудната - битката за собствения й живот.  Първата мисъл, която споходи Виолета, е да започне да се моли. Тя много добре познаваше силата на молитвата, защото не един и не два пъти я беше опитвала в живота си. И сега реши, че ще се моли за Дорето, но истината беше, че Дорето сама трябваше да започне да се моли. Да моли за прошка и да иска помощ от Универсалния Лекар - Бог. "Та нали - мислеше си Виолета - този,  Който ни е създал, най-добре познава нашето физическо тяло и най-добре може да ни помогне, защото най-добрият лекар е Той."

Виолета не искаше, но в този миг в съзнанието й нахлуха онези моменти, когато Дорето сипеше обиди срещу нея, срещу вярата й, говореше подигравателно и с насмешка за това, че вярвайки в Бог, едва ли не, извършваш интелектуално самоубийство, че вярват само слабите по характер хора, а силните не се нуждаят от разни измишльотини, а разчитат единствено и само на себе си, на своите сили и способности. Опитваше се да я убеди, че трябва да бъде себе си, да не се заблуждава, че трябва да потърси утехата и успокоението което носи планината, с високите си,  извисени като върхове многовековни, станали свидетели на неподозирани събития, дървета и с непоклатимите, излъчващи благородство и стабилност канари. И това беше нормално, защото Дорето беше планинарка, запалена планинарка. Всяка свободна секунда, всяка минутка посвещаваше на планината, защото твърдеше тя, планината е здраве, планината е движение, планината е живот.

Виолета отдавна беше престанала да спори с нея, защото виждаше, че е излишно. Опита се да й обясни, че няма нищо лошо в това да релаксира в планината, да общува с величествената природа и да черпи от нея известна доза сила и енергия, но това не е достатъчно. Истинската сила, пълноценната енергия, съвършеният мир и хармония не идват от планината, а от Бог - опита веднъж Виолета да сподели своите мисли с Дорето.
- Глупости! - отговори тя грубо и с нетърпящ възражение тон. - Как е възможно интелигентна жена като теб да се занимава и да вярва в подобни глупости?...

Следва продължение...

Пепа Пенева - Slavei





Гласувай:
8



1. анонимен - Усещам личен опит в мислите на Виолета :))
11.12.2009 17:58
На този сблъсък съм свидетел от 1990 г. Много интересно, че в САЩ никой не би определил президента на най-мощната държава в света като слабохарактерен или нискоинтелигентен! А ако кандидатът не е вярващ, не го избират за президент! Отношението тук е плод на непознаване на христианството, защото в много случаи то е сведено само до спазване на някакви неразбираеми обичаи и традиции.
цитирай
2. slavei - Харвии, не разконспирирай лирическата мииии...:))))
11.12.2009 18:08
А иначе, лекото противопоставяне между Виолета и Дорето, е не само противопоставяне на две личности, то е нещо много по-дълбоко, то е противопоставяне на два различни свята, на два различни начина на мислене, резултат на различния подход и възприемане на света от двата персонажа.
цитирай
3. ivesa - Славейче,
13.12.2009 17:59
интересен разказ си написала.Всяка от героините ти е със собствен светоглед.Поздрави!:)))
цитирай
4. bogolubie - Различните начини на мислене
13.12.2009 19:46
са обусловени от различни учители и от степен на зрялост, която не е зависима от възрастта, а от натрупания житейски опит. Гордостта е смъртен грях, но човек се чувства силен, когато е живял почти без страдания. А Господ казва на св. ап. Павел, че в безсилието е, където Силата безпрепятствено действа. Затова човеците отварят в сърцата си място за Бога, едва тогава, когато се почувстват безсилни и гордостта им се свежда до минимум, виждайки, колко са слаби. Благодаря ти, миличка, за твоя блог!
С поздрав: ЕСТИР !
цитирай
5. priqtel12 - Интересно ми е продължението....
21.12.2009 21:58
Отивам да го видя и тогава ще коментирам.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2366899
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28519
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930