Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2016 10:44 - Комплекс за превъзходство
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Комплекс за превъзходство

...............
Оказва се, че, за да се създаде чувство за малоценност в един индивид, основните причини за това са продължителната зависимост, (надявам се не емоционална), продължителната подчиненост, усещането за безпомощност, безсилие, чувството, че другите са по-способни, по-знаещи, по-можещи, по-силни, по-по-по...

Всъщност се оказва, че чувството за малоценност не е патологично състояние, а се явява вид катализатор за по-нататъшно развитите на индивида, или тогава се появява желание да се развиваме, за да компенсираме това чувство, да го преодолеем като развием в нас качества, които ще обусловят постигането на добри резултати и които ще допринесат до напредване и добър успех в различни области от живота ни.
И тук всъщност е тънката граница между така необходимия стремеж към компенсация и свръхкомпенсацията - т.е. вместо да компенсира индивидът това чувство за малоценност с някакво личностово изграждане и развитие, е твърде възможно да се получи свръхкомпенсация.
Е, именно, тази свръхкомпенсация може да доведе, според Адлер, до развиване на друг комплекс и това е комплекса за превъзходство.

Какво всъщност се случва при развитие на този комплекс?
При него се получава хиперболизиране на силата и способностите на личността. Това всъщност надминава нормалните граници за преодоляване на чувството на малоценност и се изражда в комплекс за превъзходство...
Какви са симптомите за този комплекс за превъзходство ли...?
Детето или индивидът е егоцентричен (невъзможност да погледне на дадена ситуация от друга гледна точка, освен от своята), още... той е високомерен, суетен, саркастичен, заядлив, нетактичен...
Такъв индивид запазва своята самооценка само ако потиска или унижава някой друг с арогантното си и грубо, подигравателно отношение. Той няма стремеж да върви нагоре, "да се развива, а се чувства добре и значим само ако другият потъне", нещо като вица: "Не е важно на мен да ми е добре, по-важно е на Вуте да му е зле."

Е, приятели, случайно да навлизат в перипространството и в екстраперсоналното ви пространство подобен тип хора? В моето - да! Няма как - срещам ги!

 

Не им се сърдете! Те правят всичко това, защото чувството им за малоценност, което би трябвало да бъде двигател за развитието, се е "изродило" в комплекс за превъзходство.
Твърде е възможно самите те да не го осъзнават, но вие, като психолози (всеки едни човек е малко или повече философ и психолог, че и двете взети заедно!), съм сигурна - сте разчели завидно добре психичните процеси, които диктуват поведенческите им прояви.
Не им се сърдете, ако ви позволят, им помогнете! :)

Пепа Пенева





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2365947
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28519
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930