Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2006 17:07 - Казана дума - хвърлен камък
Автор: slavei Категория: Изкуство   
Прочетен: 3450 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Животът на много хора е бил съсипван, защото срещу тях са се говорили клюки, клевети. Затова, трябва да сме много внимателни какво говорим по адрес на хората. Защото, дори и да съжаляваме по-късно и да се разкайваме за думите си, може да е напълно безполезно.
 
                                       Клюкарят  Патрик

          В едно малко провинциално градче, живеел човек на име Патрик.Той бил дребен човечец, доста нехаен и безразсъден, а също и голям клюкар. Все го сърбял езика да говори клюки за някого. Много обичал да говори и разпространява клюки. Един ден той разпространил една история за един от приятелите си,  която се оказала невярна. Като видял, че клеветата навредила на приятеля му, Патрик започнал да изпитва угризения на съвестта.Той отишъл при местния мъдрец и му разказал всичко.
         - Направих голямо зло на приятеля си - казал Патрик. През цялото време мисля за това и се разкайвам за постъпката си. Нощем не мога да спя и нямам спокойствие на душата си. Моля ти се, кажи ми какво да направя, за да поправя неправдата, която толкова безразсъдно извърших.
         -Е -отговорил мъдреца - не е лесно да върнеш назад вече стореното. Все пак, ето моя съвет. Вземи една торба с пера и постави по едно перо на прага на къщата на всеки един за когото си клюкарствал. Когато направиш това, върни се при мен и ще ти кажа какво трябва да сториш по-нататък.
          Патрик помислил, че задачата е лесна за изпълнение и си тръгнал щастлив. Той направил това, което му казал мъдреца и на другия ден отново дошъл при него.
         -Извърших онова, което ми каза да направя - казал доволно Патрик. Цял ден обикалях градчето и не съм пропуснал прага на нито една врата.
         -Браво! - казал мъдрецът. Сега се върни, събери всички пера, които си поставил и ми ги донеси.
         -Но това е невъзможно - извикал възмутен Патрик и обяснил, че през цялата нощ  духал силен вятър и той със сигурност е отвял перата в неизвестна посока.
         -Е - казал мъдрецът - същото е и с твоите думи. Лесно е да разпространяваш клюки, но е невъзможно да върнеш назад това, което вече си казал. Казаната дума е като хвърлен камък. Ето защо в бъдеще трябва да премисляш много внимателно преди да кажеш нещо за някого.


Тагове:   камък,   Казана,   дума,


Гласувай:
0



1. ravia - напълно съм съгласен с теб !
03.10.2006 14:37
Клюкарството е едно от най-омразните неща за мен, бррррррррррр :(
цитирай
2. анонимен - напълно и аз сим съгласен с теб
09.03.2009 18:06
Клюкарството е едно от най-омразните неща за мен никога няма такова нещо да сториа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slavei
Категория: Изкуство
Прочетен: 2366749
Постинги: 474
Коментари: 6454
Гласове: 28519
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930